Hopp til innhold

Administrerende direktørs overblikk

Kollektivtransporten i Osloregionen er et 150 år langt samarbeid. I tiden som kommer vil vår evne til å løse utfordringer sammen bli viktigere enn noen gang.

Smilende mann med briller og blå blazer, stående mot en mørk bakgrunn.

Administrerende direktør i Ruter, Bernt Reitan Jenssen. Foto: Ruter As / Nucleus AS, Peter Gløersen

I 2025 er det 150 år siden den første sporvognen rullet i Kristianias gater. Siden den gangen har samarbeid stått sentralt i kollektivtransporten. I starten bare noe så grunnleggende som samarbeidet mellom menneskene og hestene, som den gangen trakk sporvognene. Ganske raskt ble sporvognene elektrifisert, og kollektivtransporten ble en nøkkel i den videre utviklingen av Oslo som storbyregion.

Holmenkollen hadde kanskje ikke blitt bygget ut uten etableringen av Holmenkollbanen. Aker kommune ble innlemmet i Oslo og etter hvert fikk vi drabantbyene. Ruter ble opprettet i 2008 for å binde Akershus og Oslo sammen i én transportregion.

I løpet av de neste tre årene skal T-baneløftet gjennomføres og binde Fornebu til T-banenettet. Samtidig øker vi antallet avganger i hele byen ved å oppgradere signalsystemet.

Vi i Ruter og våre eiere Oslo og Akershus, ønsker oss enda flere reisende til kollektivtransporten. Vi vil at flere skal velge grønne reiser foran bilen. 2024 viste oss at kundene vår er mest fornøyd med Ruter når vi får til samarbeid i verdikjeden, slik at kollektivtransporten blir forutsigbar og punktlig. Da blir vi et naturlig og attraktivt valg.

Flere reiser med oss. Markedsandelene er relativt stabile. Det er gledelig. Ruter har lært masse av de krevende forholdene under vinteren 2023/2024. Sammen med operatører og sjåfører har vi satt oss ned for å bli bedre, og dette gir resultater i form av flere fornøyde kunder og et styrket omdømme i befolkningen.

Stadig flere reiser kollektivt

Siden Ruter ble opprettet i 2008, har økningen i passasjertall i Oslo og Akershus vært langt større enn befolkningsveksten skulle tilsi. I pandemien stupte passasjertallene. At et solid kollektivtilbud ble opprettholdt, gjorde det lettere for kundene å vende tilbake da pandemien var over. I 2023 økte passasjertallet med 13% i Oslo og Akershus, i 2024 var veksten mer moderat:

Utvikling i transport og befolkning i Oslo og Akershus 2007-2024

Indeks med basisår 2007.

Passasjervekst

0 %
Oslo
0 %
Akershus

sammenlignet med 2023

Tiden vi nå går inn i, krever enda sterkere samarbeid. Uroen i verden treffer også kollektivtransporten. Vi må, som resten av samfunnet, forholde oss til at varer og tjenester blir dyrere. Våre leverandører er under sterkt press. Behovet for økt sikkerhet og beredskap krever også økte investeringer.

Samtidig har vi med oss at klimakrisen er opphavet til mye av den uroen vi ser i verden. Overgangen til ren og utslippsfri teknologi har bidratt til et kappløp om ressursene som skal til for å produsere denne teknologien. Vi har ingen plan B. Bærekraftsmålene skal fortsatt nås. Overgangen til nullutslipp og lavere klimaavtrykk er et viktig mål for Ruter og samfunnet. FNs mål nummer 17 «Samarbeid for å nå målene» en del av vår strategi for å få til dette.

Vi må begynne med det viktigste: Å levere en tjeneste som dekker flere av innbyggernes behov. Bilen står fortsatt sterkt i regionen.

Et sømløst og integrert transportsystem som hjelper de reisende dit de skal, uavhengig av hvem du er og hvilke behov du har, er kjernen i et godt kollektivtilbud. Vi er godt i gang med to pilotprosjekter som på hvert sitt vis gir oss viktig innsikt når vi skal bygge morgendagens reisetilbud. Gjennom utprøvningen av selvkjørende kjøretøy i Groruddalen og den nye tjenesten Hent, tester vi hvordan bestillingstransport kan bidra til færre trenger å eie sin egen bil for å reise dit de vil, når de vil.

Vi skal drifte og utvikle et moderne, fleksibelt og forutsigbart kollektivtilbud – så billig som det er mulig å gjøre det. Billig er ikke det samme som gratis. For Ruter er det avgjørende at de investeringene og prioriteringene vi gjør, skal komme fellesskapet til gode. Om lag 90% av Ruters budsjett går rett til tilbudet gjennom transportkjøp, og mellom 2018–2022 har Ruter kostnadseffektivisert for over 1,9 milliarder kroner. Vi skal forvalte fellesskapets ressurser ansvarlig, og sikre effektivisering og besparelse der vi kan.

Etter 150 år med kollektivtransport er hesten byttet ut med gummihjul og kilowatt, kronestykker og papirbilletter er byttet ut med bankkort og app. Oppgaven er grunnleggende lik – å frakte folk til og fra alle livets gjøremål. Det er oppdraget vi i Ruter – sammen med hele resten av kollektivfamilien – leverer på. Hver dag. Hvert minutt. Til det beste for regionen vår og for planeten vår.

En mann som skyver en barnevogn og holder et barns hånd går ombord på en ferge med andre passasjerer.

Foto: Hampus Lundgren