Hopp til innhold
ESRS 2: Innledning

Ny standard for bærekraft­rapportering

Siden 2022 har Ruter benyttet den frivillige, internasjonale standarden Global Reporting Initiative (GRI) for bærekraftrapportering. I år har vi gått over til EUs nye standard, nedfelt i direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) – og i den norske regnskapsloven.

Sauer beiter i en gressmark med flere røde busser og en bil på en vei i bakgrunnen, omkranset av tette grønne trær.

Foto: Ruter As / Nucleus, Øyvind Ganesh Eknes

Norske selskaper omfattes av CSRD gjennom regnskapsloven. CSRD krever at bærekraft skal revideres på linje med økonomi, og integreres i styrets beretning.

Hensikten med det nye EU-direktivet er å gjøre rapportering om bærekraft og samfunnsansvar mer standardisert og etterprøvbart, samt å ansvarliggjøre styret. Det stiller vi i Ruter oss helhjertet bak.

Endringer i CSRD påvirker Ruter

Denne rapporten er utarbeidet og strukturert med utgangspunkt i Ruters definerte vesentlige temaer, og i tråd med European Sustainability Reporting Standards (ESRS). 

For Ruter skulle årets rapport være er en test, for læring. Først fra rapporteringsåret 2025 var Ruter i utgangspunktet pålagt å rapportere og revidere i tråd med CSRD-direktivet.

Underveis i arbeidet med rapporten, kom nye signaler fra EU: 

De vurderer å skjerme små og mellomstore bedrifter fra de mest omfattende rapporteringskravene under CSRD. Fokus vil i første omgang være på store selskaper og konsern. Selskaper på størrelse med Ruter kan få forenklede eller utsatte krav.

Ruter skal ikke bare oppfylle rapporteringskravene i EUs nye bærekraftdirektiv. Vi ser på rapporteringen som en katalysator for bærekraftinnovasjon – for å oppfylle vårt mål om å tilby bærekraftig bevegelsesfrihet til alle i Ruters region. Derfor vil vi se på hvordan vi kan videreføre arbeidet – selv om Ruter blir fritatt for rapporteringskrav.

Rammeverket

EU-direktivet (CSRD) legger et bredt bærekraftbegrep til grunn. Selskaper skal rapportere på tre hovedområder:

  • Miljø: Hvordan selskapet påvirker miljøet, inkludert klimaavtrykk, ressursforbruk, forurensning og biologisk mangfold.
  • Sosiale forhold: Hvordan selskapet håndterer ansatte, menneskerettigheter, arbeidsforhold, kunder og samfunnsansvar.
  • Virksomhetsstyring: Selskapets ledelsesstruktur, etiske retningslinjer, åpenhet, leverandørstyring og korrupsjonsforebygging.

På engelsk kalles det Environment, Social, Government – forkortet ESG.

European Sustainability Reporting Standards (ESRS) fastsetter hvordan selskapene skal rapportere på de ulike ESG-temaene.

«Ruter har tradisjon for å sette ambisiøse bærekraftmål – og for å nå dem. Innen utløpet av 2030 skal for eksempel alle båter, busser, trikker og T-baner som frakter Ruters kunder i Oslo og Akershus være utslippsfrie. »

Annen rapportering

Ruter rapporterer også i henhold til åpenhetsloven, og vår redegjørelse for aktsomhetsvurderinger er tilgjengelig på vår nettside.