Hopp til innhold
ESRS 2: Generell informasjon

Ruters organisasjon og styringsmodell

Ruters bærekraftrapportering omfatter både Ruter As og datterselskapet TET Digital As. Hele verdikjeden dekkes i den grad vi har tilstrekkelig informasjon.

Person som går to hunder på en sti nær et felt med en innsjø og åser i bakgrunnen; en rød buss blir sett forbi i det fjerne.

Foto: Ruter As / Nucleus AS, Peter Gløersen

Som en del av arbeidet med å innføre bærekraftrapportering i tråd med EUs nye bærekraftdirektiv «Corporate Sustainability Reporting Directive» (CSRD), har Ruter kartlagt hele sin verdikjede.

Verdikjeden er inndelt i tre kategorier: Oppstrøms, egne aktiviteter og nedstrøms. Oppstrøms omfatter varer og tjenester som Ruter anskaffer. Egne aktiviteter refererer til virksomhetens interne drift og administrasjon. Nedstrøms dekker kundenes bruk av kollektivtilbudet, samt håndtering av avfall og utrangert materiell.

Ruter eier ikke egne busser, biler, båter, trikker, T-banetog eller andre driftsmidler, men kjøper tjenester fra operatører. Derfor er selve kollektivtransporten her regnet som oppstrøms.

Ruters verdikjede

MineralerMetaller OljeTrevirkeKjølemidler materialer Innsatsfaktorer Produksjon Kjøretøy,strøm, hardware, softwareDeler Kjøretøy, batteriLeverandører Strøm, hardware, software og skytjenesterByggematerialerDrivstoffomsetterUtbyggingForsikring/eiere Leverandører Transport Trikk, T-bane, buss, bil, båt, sykkelLogistikkStasjoner/holdeplasserBussanleggApper/onlinetjenesterIT-infrastrukturFinansiering Egne aktiviteter UtviklingPlanleggingSamordningBestillingMarkedsføring Kunder ReiserInformasjonBetalingsløsningKundeservice Avfall ForbrenningResirkuleringHåndteringAvhendingFarlig avfall Oppstrøms Egne aktiviteter Nedstrøms

Eierstyring og selskapsledelse

Styrets rolle

Styrets rolle er å påse at selskapet har god eierstyring og selskapsledelse. Styret har ansvaret for å realisere eiernes mål med Ruter, ved å forvalte og organisere selskapets ressurser på en optimal måte og føre tilsyn med daglig ledelse og drift. Selskapets formål er beskrevet i eierstrategien (sist oppdatert 2019). Selskapet skal legge grunnlaget for et helhetlig, rasjonelt og markedstilpasset kollektivtransportsystem i Oslo og Akershus.

God eierstyring og selskapsledelse skal bidra til å redusere risiko, sikre en bærekraftig verdiskapning og utvikle et stadig bedre mobilitetstilbud i Oslo og Akershus slik at de overordnede målene nås.

Prinsipper for eierstyring og selskapsledelse i Ruter As tar utgangspunkt i «Norsk anbefaling for eierstyring og selskapsledelse», utarbeidet av Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelse (NUES). Utover dette ligger også eiernes prinsipper for eierstyring til grunn for styring av selskapet.

15 Prinsipper for god eierstyring

I henhold til NUES’ anbefaling:

Styret skal påse at selskapet har god eierstyring og selskapsledelse. Styret har ansvaret for å realisere eiernes mål med Ruter ved å forvalte og organisere selskapets ressurser på en optimal måte og føre tilsyn med daglig ledelse og drift.

Selskapets formål er beskrevet i eierstrategien (sist oppdatert 2019). Selskapet skal legge grunnlaget for et helhetlig, rasjonelt og markedstilpasset kollektivtransportsystem i Oslo og Akershus.

Oppdraget ivaretas gjennom kjøp, utvikling, planlegging, samordning, markedsføring og utvikling av tjenester og produkter. Innenfor gitte økonomiske rammer skal tilbudet svare på de samferdselspolitiske målene som Oslo kommune og Akershus fylkeskommune har satt for kollektivtrafikken.

Som aksjeselskap er Ruter ansvarlig for å drive i økonomisk balanse, noe som gjøres ved å følge trafikk-, inntekts- og kostnadsutviklingen og tilpasse tjenestetilbudet etter dette. Selskapet har ikke til formål å skaffe eierne økonomisk vinning, og skal ikke dele ut utbytte.

Oslo kommune og Akershus fylkeskommune, som eiere, fastsetter mål og rammer for selskapets virksomhet gjennom vedtekter, eierstrategi og generalforsamlingsvedtak.

Ruters visjon er: «Bærekraftig bevegelsesfrihet». En slik visjon forutsetter god eierstyring og selskapsledelse. For å bidra til at befolkningen får den bevegelsesfriheten de ønsker, samtidig som man oppnår en bærekraftig omstilling er det avgjørende med godt samarbeid – i denne sammenheng mellom eierne, styret og ledelsen, og videre med de ansatte og selskapets interessenter.

God eierstyring og selskapsledelse skal bidra til å redusere risiko, sikre en bærekraftig verdiskapning og utvikle et stadig bedre mobilitetstilbud i Oslo og Akershus slik at de overordnede målene nås.

Ruters verdier er definert som Ansvarlig, Engasjert og Hjelpsom. Disse verdiene skal bidra til å bygge en felles kultur og et felles verdigrunnlag i selskapet, og skal være en rettesnor for alle beslutninger og handlinger som tas.

Etisk regelverk

Ruters etiske regelverk omhandler regler om bl.a. habilitet, forretningsetiske forhold, gaver og andre fordeler og varslingsrutiner. De etiske reglene gjelder alle Ruters ansatte, innleide og styrets medlemmer. Det er også utarbeidet handlingsregler for Ruters leverandører som gir klare signaler om hvilke forventninger Ruter har til leverandørenes verdier og deres opptreden overfor Ruter og selskapets ansatte. Det er laget et e-læringsprogram knyttet til Ruters etiske regler som alle Ruters ansatte skal gjennomføre.

Om selskapet

Ruter As ble etablert som felles administrasjonsselskap for kollektivtrafikken i Oslo og Akershus 01.01.2008. Oslo kommune eier 60 prosent og Akershus fylkeskommune 40 prosent av aksjene. Ruter As er lokalisert i Dronningens gate 40 og i kundesenteret på Jernbanetorget, i Oslo sentrum. Ruter vedtok i 2023 å skille ut den digitale tjenesteutviklingen i et eget nytt selskap: TET Digital AS. Selskapets formelle oppstart var 1. januar 2024.

Konsernregnskapet omfatter morselskapet Ruter As samt TET Digital AS, AS Oslo Sporveier, Oslo og Akershus Trafikkservice AS, Fremmot AS og eiendomsselskapene Persveien Eiendom 1 AS, Persveien 23 AS og Persveien 34/36 Ans.

Selskapets virksomhet

I Ruters vedtekter § 3 er selskapets virksomhet beskrevet som følger:
«Selskapet skal legge grunnlaget for et helhetlig, rasjonelt og markedstilpasset kollektivtransportsystem for hele Oslo- og Akershusregionen.
Selskapet skal planlegge, administrere, kjøpe og markedsføre transporttilbudet i Oslo kommune og Akershus fylke, og kjøpe kollektive transporttjenester med grunnlag i bevilgninger fra Oslo kommune og Akershus fylkeskommune.

Selskapet skal tilby ruteopplysningstjenester og markedsføring, informasjon og produktutvikling knyttet til sine tjenester. Selskapet kan også drive annen virksomhet som er tilknyttet eller støtter kjernevirksomheten. Selskapet skal ikke eie eller kjøpe fast eiendom eller annet formuesgode av vesentlig verdi uten at dette er forelagt eierne.

Selskapet skal bidra til at Oslo kommune og Akershus fylkeskommune når sine politiske mål for samferdselspolitikken, også i de tilfeller oppfyllelse av slike mål ikke bidrar til et optimalt økonomisk resultat for selskapet.

Selskapet har ikke til formål å skaffe eierne økonomisk vinning. Selskapet skal ikke dele ut utbytte.»

Eierstrategien for Ruter pålegger selskapet å drive virksomheten i henhold til FNs bærekraftmål, og bærekraftmålene er fullt ut integrert i Ruters målstyring. Ruter arbeider systematisk med forbedringer for klima, miljø, menneskerettigheter, anstendig arbeid og miljøspørsmål i hele verdikjeden av selskapets virksomhet. Selskapet er omfattet av Åpenhetsloven som trådte i kraft 1. juli 2022. Det innebærer en plikt til å utføre og redegjøre for aktsomhetsvurderinger knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i hele verdikjeden. Selskapets innretning for å imøtekomme kravene i åpenhetsloven er ivaretatt og innarbeidet i selskapets anskaffelsesstrategi og handlingsregler.

Ruter har tidligere fulgt Global Reporting Initiative (GRI) sitt rammeverk for bærekraftrapportering. For 2024 vil selskapets bærekraftrapportering gjøres i henhold til Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Som del av innføringen av CSRD-rammeverket har Ruter definert 10 vesentlige bærekraft-temaer som vil brukes som grunnlag for bærekraftrapportering og forbedringsarbeid.
Ruters vesentlige bærekraft-tema er:

Ruters vesentlige bærekraft-tema
Miljø Sosiale Forretningsatferd
Klimaendringer Egen arbeidsstyrke Forretningsatferd
Forurensing Arbeidere i verdikjeden
Biodiversitet og økosystemer Berørte lokalsamfunn
Ressursbruk og sirkulær økonomi Forbruker og sluttbruker

System for målstyring

Ruters visjon er bærekraftig bevegelsesfrihet. Selskapet har utarbeidet Målbilde for bærekraftig bevegelsesfrihet som er selskapets overordnede strategi og fungerer som rammeverk for videre tilbudsutvikling.
Ruters hovedmål synliggjør hva vi ønsker å oppnå overfor våre kunder og omgivelser gjennom vår virksomhet:

  • Tilby attraktiv mobilitet
  • Bidra til bærekraftige byer og samfunn
  • Fortjene tillit og oppslutning

Hvert hovedmål har et sett med tilhørende styringsindikatorer, som sier noe om hva som må til for å sikre kvalitet i drift og leveranser. Styringsindikatorene skal nås i løpet av det året de er definert for.

OKR1 reflekterer selskapets strategiske satsinger og setter tydelige prioriteringer for en gitt periode. Dette er ambisiøse mål, med et klart definert og gjerne kortere tidsperspektiv.

Både styringsindikatorene og OKR-ene er utledet fra eiernes målsetninger med selskapet, Målbilde for bærekraftig bevegelsesfrihet og Ruters utvalgte bærekraftmål.

Årlige leveranseavtaler

Oslo kommune og Akershus fylkeskommune har flere roller overfor selskapet, henholdsvis som eiere og tilskuddsytere, i form av tjenestekjøp av mobilitetstjenester og tilskudd til persontransport for det gjeldende budsjettåret.

Som en del av tjenestekjøpet inngår Oslo kommune og Akershus fylkeskommune årlig hver sin leveranseavtale med Ruter, som regulerer samarbeidsformen mellom partene. Avtalene angir overordnede mål og prinsipper for kjøp av tjenester og tilskudd til persontransport, og beskriver partenes gjensidige forpliktelser og rettigheter som gjelder leveranser og årlig godtgjørelse. Leveranseavtalen gir dermed føringer for hvilke utredninger, prosjekter og andre leveranser Ruter skal prioritere.

Risikoprofil
Selskapets oppdaterte risikotoleranse ble definert og vedtatt av Ruters styre 19.12.2023 i Policy for internkontroll og risikostyring i Ruter As. Selskapets risikostyringsfunksjon og kontrollmiljø sikrer en kontinuerlig vurdering av selskapets risikoprofil opp mot vedtatt risikotoleranse.

Arbeidsmiljø
Ruter skal sikre et godt og trygt arbeidsmiljø for sine ansatte. Ansvar for helse, miljø og sikkerhet er derfor beskrevet i Ruters personalhåndbok. Det er også satt ned et arbeidsmiljøutvalg, som er et frittstående, besluttende og rådgivende organ, som har som sin hovedoppgave å medvirke til et fullt forsvarlig arbeidsmiljø i virksomheten. Som en del av arbeidsgivers ansvar ligger utarbeidelse av rutiner og retningslinjer for å sikre egen drift, egne ansatte og eget nærmiljø mot ulykker.

Som arbeidsgiver er Ruter opptatt av likestilling av de ansatte, og mulige fremtidige ansatte, innenfor aktiviteter som rekruttering, lønns- og arbeidsvilkår, forfremmelse, utviklingsmuligheter og beskyttelse mot trakassering (jfr. Diskrimineringsloven).

Ruter er en aktiv IA-bedrift2. Ruter forplikter blant annet selskapet til å drive forebyggende HMS-arbeid og tilrettelegge for at færre ansatte får sykefravær. Selskapet skal også sikre at sykmeldte raskere kommer tilbake i arbeid. Ruter har bedriftshelsetjeneste som tilbyr tett oppfølging av arbeidsmiljøet, gjennomføring av arbeidsplassundersøkelser og vurdering av risiko for helsefare. Ruter har også tegnet helseforsikring for sine ansatte.

Det er etablert en varslingsordning, hvor den enkelte ansatte oppfordres til å varsle om eventuelle kritikkverdige forhold, og det er opprettet varslingsprosedyrer som angir hvordan varsler skal behandles. Formålet med varslingsordningen er å øke tilliten til Ruter som arbeidsgiver, forebygge misligheter og kritikkverdige forhold og utvikle etiske verdier og holdninger blant Ruters ledere og ansatte. Det er inngått avtale med en uavhengig tredjepart som blant annet gir mulighet for anonym varsling.

1OKR Står for Objectives (mål) and Key Results (nøkkelresultater)
22Alle virksomheter er nå IA-bedrifter og målet er å redusere sykefravær og hindre frafall i arbeidslivet.

Egenkapital

Egenkapitalen i morselskapet består per 31.12.2024 av en aksjekapital på 120 000 kroner i form av 1200 aksjer pålydende 100 kroner, et overkursfond på 188 millioner kroner, og annen egenkapital på 678 millioner kroner. Total egenkapital i morselskapet var på 866 millioner kroner, 885 millioner kroner for konsernet, noe som gir en egenkapitalandel på 29 prosent etter korrigering for gjennomstrømningsposter (Oslopakke 3 og belønningsmidler).

Styret vedtok i 2017 at egenkapitalen i selskapet over tid bør ligge på rundt 20 prosent av totalkapitalen etter korrigering for gjennomstrømningsposter. Bakgrunnen for vedtaket er at dette er et nivå som er solid nok til å sikre en forsvarlig fremtidig drift og vekst i selskapet, samtidig som man ikke kapitaliserer selskapet på bekostning av tilbudet til kundene.

Utbytte

I henhold til Ruters vedtekter § 3, skal det ikke deles ut utbytte. Selskapet har ikke til formål å skaffe eierne økonomisk vinning, men skal bidra til at Oslo kommune og Akershus fylkeskommune når sine mål for samferdselspolitikken.

Ruter skal drives innenfor økonomiske gitte rammer, og i utgangspunktet med et lite positivt resultat, slik at realverdien av egenkapitalen opprettholdes. Det årlige overskuddet overføres derfor til den frie egenkapitalen for å sikre at egenkapitalen over tid opprettholdes.

Som følge av Ruters virksomhet og offentlig eierskap, vurderes NUES’ anbefaling om kapitalforhøyelse på nåværende tidspunkt ikke å være relevant for Ruter.

Likebehandling av aksjeeiere

Ruter har to aksjonærer: Akershus fylkeskommune og Oslo kommune. Det etterstrebes å likebehandle disse i alle sammenhenger.

Det avholdes jevnlige kontaktmøter mellom Ruter og Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Møtene har ikke vedtaksmyndighet, men skal sikre god dialog om drift og utvikling av selskapet.

NUES’ anbefaling omkring ulike aksjeklasser og emisjon ansees ikke å være relevant for Ruter, ettersom aksjene ikke er omsettbare.

Transaksjoner med nærstående

I henhold til punkt 3.1 i aksjonæravtalen har eierne mulighet, dersom de er enige om det, til å invitere ytterligere eiere inn i Ruter gjennom emisjon eller aksjesalg. For øvrig har Oslo kommune og Akershus fylkeskommune ikke adgang til å overdra sine aksjer i Ruter.

På dette punktet avviker Ruter fra NUES’ anbefaling. På grunn av det offentlige eierskapet ansees NUES’ punkt om aksjer og omsettelighet ikke å være relevant for Ruter.

Eierne utøver sin myndighet overfor Ruter gjennom generalforsamlingen.

Ordinær generalforsamling avholdes årlig innen utgangen av april. Generalforsamlingen innkalles skriftlig av styret. Innkallingen skal være sendt senest én uke før møtet avholdes og skal angi tid og sted, samt dagsorden for møtet. Styret skal utarbeide forslag til dagsorden i samsvar med det som er bestemt i loven og vedtektene. Aksjeeierne har rett til å få behandlet spørsmål på generalforsamlingen i henhold til aksjeloven § 5-11.

Følgende saker skal alltid legges frem for generalforsamlingen:

  • Saker som fremkommer av Aksjelovens § 5-5.
  • Vesentlige endringer i selskapets driftsforutsetninger, herunder vesentlige endringer i etablerte vilkår for Oslo kommune og Akershus fylkeskommunes overføring av midler, med mindre den ene parten har påtatt seg å dekke kostnadene ved endringen (jf. punkt 4.1 i aksjonæravtalen).
  • Vesentlige endringer i styringsmekanismen mellom eierne og selskapet (jf. aksjonæravtalen punkt 3.6).

Generalforsamlingens vedtak er bindende og forplikter styret i dets videre arbeid.

Dersom det ikke oppnås enighet i styret i en viktig sak, skal saken forelegges for generalforsamlingen til avgjørelse dersom det kreves av én av aksjeeierne eller av et av de aksjeeiervalgte styremedlemmene (jf. vedtektene § 7).

Deltakelse på generalforsamlingens møter

Styreleder og administrerende direktør plikter å møte i generalforsamlingen, hvor de også har talerett. Ved gyldig forfall skal det utpekes en stedfortreder. Andre styremedlemmer kan være til stede på generalforsamlingen.

Ekstraordinær generalforsamling

Styret kan bestemme at det skal innkalles til ekstraordinær generalforsamling. Styret skal innkalle til ekstraordinær generalforsamling når revisor som reviderer selskapets årsregnskap, eller én av aksjeeierne skriftlig krever det for å få behandlet et bestemt angitt emne. Styret skal sørge for at generalforsamlingen holdes innen en måned etter at kravet er fremsatt. Dersom samtlige aksjeeiere samtykker til at det skal holdes ekstraordinær generalforsamling, kan generalforsamlingen holdes uten vedtak fra styret.

Ruter har vedtektsfestet at det skal være en valgkomité. I vedtektenes § 8 er valgkomitéens sammensetning og oppgaver definert som følger:

«Generalforsamlingen skal velge en valgkomité bestående av fire medlemmer, herunder lederen. Medlemmene skal være aksjeeiere eller representanter for aksjeeiere. Tjenestetiden er to år. Tjenestetiden for to medlemmer utløper hvert år. Valgkomiteen avgir innstilling til generalforsamlingen om valg av styrets aksjonærvalgte medlemmer og fastsettelse av styrets godtgjørelse. Ved stemmelikhet har lederen dobbeltstemme. Styrets leder og administrerende direktør skal, uten å ha stemmerett, innkalles til minst ett møte i valgkomiteen før den avgir endelig innstilling. Generalforsamlingen skal vedta retningslinjer for valgkomiteens arbeid. Generalforsamlingen fastsetter valgkomiteens godtgjørelse basert på styrets innstilling.»

Styre

Ruters styre skal, i henhold til punkt 3.3 i aksjonæravtalen, bestå av fem medlemmer oppnevnt av eierne. Av disse skal Oslo kommune utpeke tre medlemmer og Akershus fylkeskommune utpeke to medlemmer. Dersom en eller begge eierne ønsker det, kan det oppnevnes et personlig varamedlem for hvert av styremedlemmene. Det skal i tillegg velges to styremedlemmer og to observatører til styret av og blant de ansatte. Med mindre partene blir enige om noe annet skal funksjonstiden for styrets medlemmer, samt for styrets leder og nestleder, være to år. Selskapets styremedlemmer skal ha bred samfunnsmessig og forretningsmessig erfaring, og sammensetningen av medlemmene skal kjennetegnes av kompetanse, kapasitet og mangfold.

Konsernledelsen bør ikke være medlemmer av styret.

Styrets ansvar er å realisere eiernes formål med selskapet ved å forvalte og organisere selskapets ressurser på en optimal måte og føre tilsyn med daglig ledelse og drift.

Det er vedtatt en instruks for styret i Ruter As. Styreinstruksen gir en oversikt over styrets funksjon, oppgaver og ansvar, og angir regler for innkalling og møtebehandling innenfor rammen av aksjeloven og selskapets vedtekter.

Instruksen fastsetter at styret, basert på de til enhver tids overordnede mål og strategier for Ruter, årlig skal utarbeide en plan for styrets arbeid. Ved utarbeidelse av ny langtidsplan evaluerer styret samtidig sitt arbeid i det foregående året.

Styret avholdt åtte styremøter, og fire ekstraordinære styremøter i 2024. Styret v/styreleder hadde fire kontaktmøter med eierne i 2024. Styret og eierene hadde felles heldags eierseminar i februar 2024.

Styrets oppgaver

Styret har det overordnede ansvaret for forvaltningen av selskapet og skal sørge for en forsvarlig organisering av virksomheten, jf. Aksjeloven § 6-12, inklusiv ansettelse og oppsigelse av daglig leder og utarbeidelse av instruks for denne. De viktigste oppgavene til styret er definert i styreinstruksen.

Fullmakter

Selskapets firma tegnes av styreleder alene eller av to styremedlemmer i fellesskap. Dette innebærer at styret som helhet alltid er legitimert til å inngå avtaler på vegne av selskapet. Styret har også meddelt prokura til administrerende direktør og økonomidirektør som stedfortreder for administrerende direktør.

I Ruter er det styret som sitter med samtlige fullmakter. Styrets fullmakter følger dels direkte av aksjeloven og dels av de føringer selskapets generalforsamling til enhver tid gir.

Styret har gitt administrerende direktør fullmakt til å treffe beslutninger knyttet til Ruters daglige ledelse innenfor årlig budsjett (drift og investering). Fullmakter til øvrige ansatte i Ruter er videredelegert fra dette nivået selv om det ikke står spesifikt nevnt i den enkeltes fullmakter. Administrerende direktørs fullmakter reguleres i sin helhet i Instruks for administrerende direktør i Ruter As.

Administrerende direktør avgjør selv om, og i hvilket omfang, fullmakter skal gis til øvrige ansatte i Ruter. Administrerende direktør har likevel ikke anledning til å delegere hele sin fullmakt. Enhver fullmakt som gis skal ha en saklig og/eller beløpsmessig grense og fullmakten skal dessuten være nødvendig, forsvarlig og dokumenterbar. En fullmakt skal være skriftlig og det skal fremgå direkte av fullmakten hvorvidt fullmektigen kan delegere fullmakten videre eller ikke. For at en fullmakt skal tre i kraft, må den være signert av både fullmaktsgiveren, økonomidirektør og fullmektigen.

Kompensasjonsutvalg

Ruters styre har etablert et kompensasjonsutvalg som skal bistå styret i å utarbeide vederlagsordninger for administrerende direktør.

Administrerende direktør

Administrerende direktør skal lede Ruter slik at det legges et godt grunnlag for et helhetlig, rasjonelt og markedstilpasset kollektivtransportsystem for hele Oslo og Akershus. Administrerende direktør skal sikre økonomisk balanse og trygghet for virksomhetens medarbeidere.

Nærmeste overordnede til administrerende direktør er selskapets styre. Utenom styremøtene rapporterer administrerende direktør til styrets leder.

Det er utarbeidet en egen instruks for administrerende direktør, vedtatt av styret 9. februar 2016, sist revidert 31. oktober 2019.

Det er styret og administrerende direktør som er ansvarlig for at virksomheten og forvaltningen av selskapets og fellesskapets midler er under betryggende kontroll. Styrets ansvar og oppgaver når det gjelder forvaltning og tilsyn med selskapet, fremgår blant annet av aksjelovens § 6-12 og 6-13.

I Ruters eierstrategi, sist oppdatert 26.04.2019, står det at: «Selskapet skal sørge for et effektivt internkontrollarbeid med tiltak, rutiner og systemer som sikrer en forsvarlig økonomistyring og oppfølging av internkontrollen i selskapet».

Policy for internkontroll og risikostyring ble godkjent av styret 19. desember 2023.

De fem bestanddelene i Ruters internkontroll er styrings- og kontrollmiljø, policyrisikostyring, kontrollaktiviteter, informasjon og kommunikasjon og oppfølging. Systematisk arbeid med internkontroll er en forutsetning for at Ruter skal kunne nå sine hovedmål og oppfylle sitt samfunnsansvar. Selskapet har en aktiv risikostyring på ulike nivåer, og rapporterer til styre og eiere om risiko for manglende måloppnåelse.

Helhetlig risikostyring og internkontroll er en integrert del av virksomhetsstyringen i selskaper. De fem bestanddelene i Ruters internkontroll ivaretas både gjennom første forsvarslinje i driften, og gjennom koordinerte prosesser mellom ulike kontrollfunksjoner i selskapet.

Ruter arbeider kontinuerlig for å hindre misligheter og korrupsjon, og som en del av dette iverksettes tiltak, rutiner og systemer som sikrer en forsvarlig økonomistyring og god internkontroll i selskapet.

Ruters administrasjon rapporterer månedlig til styret, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Rapporten inneholder status og resultater for Ruters overordnede mål og nøkkelresultater, økonomirapportering, samt en vurdering av risiko for manglende måloppnåelse.

Valgkomiteen avgir forslag til generalforsamlingen om fastsettelse av styrets godtgjørelse. Generalforsamlingen fastsetter godtgjørelsen til styret. Styrets leder og nestleder godtgjøres særskilt. Godtgjørelsen er ikke resultatavhengig.

For en oversikt over godtgjørelse til styret, administrerende direktør og revisor henvises det til note 4 i årsregnskapet.

Godtgjørelse til administrerende direktør

Styret har etablert et kompensasjonsutvalg for fastsettelse av lønn og annen kompensasjon for administrerende direktør. Utvalget bistår styret i forberedelsen av saker, men beslutninger fattes av det samlede styret.

Kompensasjonsutvalgets sammensetning og oppgaver

Kompensasjonsutvalget består av tre styremedlemmer, to aksjonærvalgte og en ansattvalgt. I tillegg er HR-direktør sekretær for utvalget. Sammensetningen er med på å sikre en grundig og uavhengig behandling av godtgjørelse til administrerende direktør.

Utvalgets oppgave er å holde seg orientert om vederlagsordninger for ledende ansatte, herunder pensjonsordninger, og å bistå styret i å utarbeide vederlagsordning for administrerende direktør.

Ledende ansatte

Administrerende direktør har fullmakt til å fastsette lønn og annen kompensasjon for Ruters øverste ledelse.

Ruter er omfattet av offentlighetsloven og skal dermed føre en journal etter reglene i arkivlovgivningen. Selskapets offentlige journal ligger på www.ruter.no og består av tre deler: Ruter generelt, kundesenterpost og skoleskyss/TT-post. Den generelle journalen legges fortløpende ut på denne siden. De andre journalene for skoleskyss-, TT- og kundehenvendelser utleveres på forespørsel.

Kontakt med eierne

Ruters eiere har ulike roller overfor selskapet. Deltakere og innhold i møter mellom Ruter og eierne skal gjenspeile og ivareta de ulike rollene på en hensiktsmessig måte.

Det er et kontinuerlig fokus i administrasjonen i Ruter på hvordan kontakten med Oslo kommune og Akershus fylkeskommune skal skje, for at de ulike rollene i eierstyringen ivaretas på rett måte. Store deler av den administrative dialogen koordineres gjennom arbeidet med leveranseavtalene, og formaliseres gjennom statusmøter, kontaktmøter og administrative kontaktmøter.

Annen informasjon

Ruter utarbeider årsrapporter med grunnlag i aksjelovens og regnskapslovens krav. Rapportene publiseres på Ruters hjemmeside www.ruter.no. Her publiseres også annen relevant styringsinformasjon, samt rapporter om planer, utbyggingsprosjekter og andre saker som Ruter utreder.

Ruter skal eies av Oslo kommune og Akershus fylkeskommune, og kan ikke bli overtatt av andre eiere gjennom oppkjøp. Ruter avviker dermed fra NUES anbefaling på dette punktet.

Dersom aksjonæravtalen sies opp, skal eierne sørge for at Ruter blir oppløst med virkning fra det tidspunkt avtalen ikke lenger gjelder. Ved oppløsningen skal eierne i størst mulig utstrekning tilordnes de eiendeler og de rettigheter vedkommende eier tilførte Ruter ved opprettelsen av selskapet, samt tilordnes de forpliktelser som naturlig kan sies å tilhøre vedkommende.

Ruter har en ekstern, uavhengig revisor som er valgt etter en anskaffelsesprosess med grunnlag i lov om offentlige anskaffelser.

Revisor deltar på styremøtet der årsregnskapet blir godkjent. Da gjennomføres det også et møte med styret uten administrasjonen til stede.

Organisering

Ruters styre skal, i henhold til punkt 3.3 i aksjonæravtalen bestå av fem medlemmer oppnevnt av eierne. Av disse er tre av medlemmene utpekt av Oslo kommune, og to av Akershus fylkeskommune. Dersom en eller begge eierne ønsker det, kan det oppnevnes et personlig varamedlem for hvert av styremedlemmene.

Det skal i tillegg velges to styremedlemmer og to observatører til styret av og blant de ansatte. Kjønnsfordelingen i styret er henholdsvis 66 % menn og 33 % kvinner.

Ruters styre har ingen komiteer og styreleder er ikke ansatt i Ruter.

Med mindre partene blir enige om noe annet skal funksjonstiden for styrets medlemmer, samt for styrets leder og nestleder, være to år.

Kompetanse

Selskapets styremedlemmer har bred samfunnsmessig og forretningsmessig erfaring, og sammensetningen av medlemmene kjennetegnes av kompetanse, kapasitet og mangfold. For å styrke kompetansen på bærekraft ytterligere, gjennomfører vi i løpet av våren 2025 en kartlegging av styrets konkrete kompetanse på bærekraft. Kartleggingen vil brukes for å sett opp konkrete planer for kompetanseheving på bærekraft det kommende året. Resultatene vil inkluderes i rapporten for 2025.

Styrets rolle i selskapets bærekraftarbeid

Styret har det overordnede ansvaret for strategi og bærekraft i Ruter, og har vært en viktig interessent i selskapets arbeid med CSRD. I 2024 har styret gjennomført kompetanseheving knyttet til CSRD, og vært delaktige i utvelgelsesprosessen av vesentlige bærekrafttemaer. Den doble vesentlighetsanalysen ble vedtatt i styret 17. desember 2024.

Det ble totalt gjennomført 12 styremøter i 2024, hvor to av disse møtene hadde CSRD på agendaen. Det er verd å nevne at Ruter ikke startet med arbeid knyttet til CSRD før våren 2024.

For 2025 har vi et årshjul for styrets involvering i selskapets bærekraftsarbeid. Det inkluderer både saker til orientering, diskusjon og beslutning.

Ansvar for bærekraftrapportering

En viktig faktor i EUs nye standard for bærekraftrapportering, er at ansvaret for hvert vesentlige tema legges til navngitte ledere i organisasjonen.

Lars Syse ChristiansenStyremedlem Silvija SeresStyremedlem Ola A. HagenStyremedlem Styret Sondre Eftedal BlomDirektør teknologi og strategiAnsvarlig for klima-endringer, biomangfoldog økosystemer, og forbrukere og sluttbrukere Snorre LægranPlandirektørAnsvarlig for forurensning, ressursbruk og sirkularitet, og berørte lokalsamfunn Agnethe EllingsenDirektør for menneskerog organisasjonAnsvarlig for egne ansatte Ledergruppen Jens Ulltveit-MoeNestleder Rune PedersenDirektør for økonomi og styringAnsvarlig for forretnings-etikk og arbeidere i verdikjeden Anders TomasgardStyremedlem valgt av de ansatte Morten StubberødObservatør valgt av de ansatte Lisa AndersenObservatør valgt av de ansatte Jo Inge KaastadStyremedlem valgt av de ansatte Møyfrid AandstadDirektør drift Eivind W. ChristiansenDirektør marked og forretningsutvikling Elisabeth Skarsbø MoenDirektør kommunikasjon og samfunnskontakt Endre AngelvikDirektør radikale innovasjoner Bernt Reitan JenssenAdministrerende direktør Helene Zakariassen SkulstadStyringsstøtte Kristin BjellaLeder

Om Ruters ledergruppe

Ruters ledergruppe består av ni direktører og en styringsstøtte: En administrerende direktør og en direktør med ansvar for hver sin enhet. Organisasjonen har en funksjonell organisasjonsstruktur. Tre resultatenheter er direkte involvert i utvikling og drift av kollektivtilbudet. Stab og støtteenheter hjelper resultatenhetene med å operere effektivt og nå sine mål.

Ledergruppens rolle

Ledergruppen skal sammen med virksomheten levere bærekraftig bevegelsesfrihet til innbyggere i vår region hver dag. Samtidig skal ledergruppen forberede selskapet på å ta større markedsandeler enn befolkningsveksten tilsier, og gjøre det så attraktivt å reise med Ruter at folk i området reiser sammen når de kan og alene bare når de må.

Ledergruppens involvering i bærekraftarbeid

Ledergruppen involveres i alle store beslutninger knyttet til bærekraft, og holdes jevnlig oppdatert om fremdriften. I arbeidet med CSRD har de vært delaktige i prosessen med å identifisere og konkretisere vesentlige temaer for selskapet.

Vi har utnevnt temaeiere for hvert av de identifiserte vesentlige temaene, og direktørene har det overordnede ansvaret. Ansvaret innebærer at de følger opp kravene CSRD-rapporteringen medfører, og iverksetter nødvendige tiltak.

Ruter har ingen bonusordninger, og dermed heller ingen bonusordninger relatert til bærekraftaktiviteter, mål, KPIer eller tilsvarende.

Organisering av bærekraftarbeidet

Strategi- og bærekraftavdelingen i Ruter har hatt det overordnede ansvaret for å koordinere CSRD-rapporteringen for 2024. Ruter har ansatt en egen bærekraftcontroller, som fra 2. mai 2025 vil få det overordnede ansvaret for CSRD-arbeidet i organisasjonen. Det innebærer også ansvar for risikostyring og internkontroll når det gjelder bærekraftrapportering.

I mangel av bærekraftspesifikk risikostyring, ble Ruters overordnede risikostyringsstandarder benyttet i arbeidet med å gi skår til vesentlige temaer.

Aktsomhetsvurderinger for bærekraft

Ruter gjennomfører aktsomhetsvurderinger for å identifisere, forebygge, begrense og redegjøre for potensiell negativ påvirkning på mennesker, miljø og samfunn. Aktsomhetsvurderingene gjøres i tråd med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.

Ruter er en offentlig innkjøper og følger regler i Lov om offentlige anskaffelser med forskrifter. Arbeidet med aktsomhetsvurderinger er forankret i ledelsen og styret og inkludert i retningslinjer og styringssystemer.

Handlingsreglene beskriver våre overordnede krav og forventninger til menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter, arbeidsmiljø, korrupsjon og bestikkelser, miljø, helse, miljø og sikkerhet og hvitvasking.

I tråd med åpenhetsloven gjennomfører Ruter aktsomhetsvurderinger for å kartlegge og vurdere faktiske og potensielle negative konsekvenser på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Dette gjelder både i egen virksomhet og i leverandørkjeden.

Redegjørelser for gjennomførte aktsomhetsvurderinger i 2024 vil bli signert av styret og publisert i henhold til frist.

Familie forlater en rød buss. En mann med en blå koffert, en kvinne og to barn går ut på fortauet. Gutten står foran, etterfulgt av jenta og voksne. Bussdørene er åpne, og viser interiøret.

Foto: Ruter As / Nucleus, Øyvind Ganesh Eknes

Strategi

Ruters samfunnsoppdrag

Ruter er et felles administrasjonsselskap for kollektivtransporten i Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Ruter opererer i transportsektoren og er eid 60% av Oslo kommune og 40% av Akershus fylkeskommune.

Vårt samfunnsoppdrag er å legge grunnlaget for et helhetlig, rasjonelt og markedstilpasset kollektivtransportsystem i Oslo og Akershus. Vi skal bygge et attraktivt tilbud til innbyggerne i regionen, og bidra til en mer bærekraftig samfunnsutvikling. Et samfunn der folk alltid reiser sammen når de kan, og alene bare når de må.

Oppdraget ivaretas gjennom anskaffelse, utvikling, planlegging, samordning og markedsføring av kollektivtilbudet. Selve kollektivtransporten utføres av ulike selskaper som har kontrakt med oss. Ruter eier derfor ingen busser, biler, båter, trikker, T-banetog eller andre driftsmidler. Sporveien T-banen AS og Sporveien Trikken AS er faste kontraktspartnere, mens buss og båt tildeles kontrakter etter anbudskonkurranser.

Bærekraft integrert i Ruters overordnede strategi

Ruter er til for å hjelpe våre eiere, Oslo og Akershus, med å levere løsninger for et bærekraftig samfunn. Våre strategier og mål tar derfor utgangspunkt i våre eieres mål, som igjen er forankret i FNs bærekraftmål.

Bærekraftarbeidet i Ruter kan oppsummeres i to spor:

  1. Forretningsmodell og strategi:
    Sørge for at Ruters strategier og målsettinger støtter opp under samfunnets ønsker om et mer bærekraftig samfunn.
  2. Redusere negativ påvirkning:
    Selv med en bærekraftig forretningsmodell vil all virksomhet ha en negativ påvirkning. Selskap må derfor begrense denne til et minimum, f.eks. gjennom å kutte virksomhetens klimagassutslipp, universell utforming av tjenester og å sikre gode arbeidsforhold i egen virksomhet og verdikjeden.

Samlet danner Oslo kommunes og Akershus fylkeskommunes eierstrategi, Ruters vedtekter, og selskapets overordnede strategi Målbilde for bærekraftig bevegelsesfrihet grunnlaget for bærekraftsarbeidet i selskapet.

Ruters visjon er å tilby bære­kraftig bevegelses­frihet til våre kunder

Ruter er til for fellesskapet, og selskapets strategiske mål følger direkte av hva innbyggerne forventer av selskapet. Vi mener selskapet best kan bidra til bærekraftig bevegelsesfrihet ved å vinne kundegrensesnittet i Ruters region.

Bærekraftig bevegelsesfrihet handler om å tilrettelegge for et godt liv, sosial rettferdighet og en god by- og regionsutvikling innenfor jordens tålegrenser.

I 2024 konkretiserte Ruter målbildet. Denne konkretiseringen består av tydelige prioriterte områder og ambisjoner som vi skal jobbe for de neste fire årene for å nå visjonen om bærekraftig bevegelsesfrihet.

Bærekraftig bevegelsesfrihet

I 2028 er kundeopplevelsen superenkel og personlig tilpasset
I 2028 er det mye enklere å leve uten egen bil i Oslo og Akershus
I 2028 er flere av innbyggernes reiser pả fritiden grønne
I 2028 kan alle reise selvstendig med Ruter

Prioritert område 1

Øke forutsigbarheten og påliteligheten til det eksisterende kollektivtilbudet

Prioritert område 2

Tilby et helhetlig mobilitetstilbud som dekker kundenes behov

Prioritert område 3

Utvikle delt, selvkjørende bestillingstransport integrert i kollektivtilbudet

Data og teknologi

Vi skal bli datadrevet og bruke det disruptive potensialet til kunstig intelligens

Mennesker og kultur

Vi skal skape Norges beste arbeidsplass og gjøre hele kollektivbransjen til et attraktivt sted å jobbe

Riktige rammevilkår

Vi skal jobbe aktivt for rammevilkår som bygger opp om bærekraftig bevegelsesfrihet

Samarbeid og partnerskap

Vi skal bygge sterke allianser til nåværende og fremtidige samarbeidspartnere

Ruters kunder

Alle med reisebehov i vår region er våre kunder. Dette betyr at tilbudet vårt må være for alle, uavhengig av funksjonsnivå, kjønn, alder, etnisitet, religion eller økonomi.

En eldre mann med rullator står ved siden av en rød varebil, assistert av en annen mann i dress og slips. Gule varebiler er synlige i bakgrunnen.

Foto: Ruter As / Nucleus, Mathilde S. Palmers

Samarbeidspartnere i kollektivtrafikken

Ruter er avhengige av gode samarbeidspartnere for å lykkes med å drifte og utvikle et bærekraftig reisetilbud for alle. Vi har et bevisst forhold til interessentene rundt oss, og med mange av disse samarbeider vi tett og kontinuerlig for å levere på oppdraget vårt.

Overordnet sett har all Ruters kontakt med interessentene våre det samme formålet: Å kunne tilby et velfungerende og attraktivt kollektivtilbud hver dag, og utvikle det slik at det blir enda bedre og mer bærekraftig i fremtiden. Men ulike interessenter må involveres og samarbeides med på ulike måter. Viktig i alle våre eksterne relasjoner er felles forståelse for det samlede oppdraget og respekt for hverandres ansvarsområder.

Våre viktigste interessenter

Våre eiere, Oslo kommune og Akershus fylkeskommune, fastsetter mål og rammer for Ruters virksomhet gjennom vedtekter, eierstrategi og generalforsamlingsvedtak.

Som en del av tjenestekjøpet inngår Oslo kommune og Akershus fylkeskommune årlig hver sin leveranseavtale med Ruter, som regulerer samarbeidsformen mellom partene. Avtalene angir overordnede mål og prinsipper for kjøp av tjenester og tilskudd til persontransport, og beskriver partenes gjensidige forpliktelser og rettigheter som gjelder leveranser og årlig godtgjørelse. Leveranseavtalen gir dermed føringer for hvilke utredninger, prosjekter og andre leveranser Ruter skal prioritere.

Kontakten mellom Ruter og våre eiere skjer i hovedsak gjennom generalforsamlinger 1-2 ganger i året samt løpende kontaktmøter.

Myndighetene fastsetter overordnede prinsipper for kollektivtransport, inkludert krav til tilgjengelighet, sikkerhet og miljøvennlighet. De setter nasjonale mål for kollektivtransporten, vedtar lover som Ruter og andre kollektivselskaper er pålagt å operere innenfor og bevilger midler til kollektivsatsing gjennom byvekstavtaler med eierne våre.

Som regionalt kollektivselskap går det meste av Ruters kontakt med myndighetene via eierne våre. For eksempel bidrar vi sammen med Oslo kommune og Akershus fylkeskommune med faglige råd og innspill til nasjonal transportplan.

Ruter eier ingen av kollektivtransportens kjøretøy og sjåførene er ikke ansatt hos oss. Som administrasjonsselskap inngår vi kontrakter med ulike operatørselskaper som utfører transportoppdraget på våre vegner. Sporveien T-bane og Sporveien Trikk er faste kontraktspartnere, mens busser og båter tildeles kontrakter etter anbudskonkurranser. Lokaltog kjøres av Vy, som vi har et prissamarbeid med i Oslo og Akershus.

Via vår informasjons- og samordningssentral (IOSS) holder vi løpende kontakt med operatørselskapene døgnet rundt. Kontakten er særlig viktig i forbindelse med avvikssituasjoner, hvor operatørene må finne alternative transportløsninger og Ruter må formidle informasjon til kundene.

Hver måned gjennomfører vi et samhandlingsmøte med hvert operatørselskap. Tema i disse møtene kan variere etter aktuelle saker, men dreier seg ofte om status og kvalitet i den daglige driften, oppfølging og analyse av nøkkeltall, innovasjon og utvikling, samt orientering om pågående og planlagte prosjekter. Kvartalsvis arrangerer vi operatør- og partnerforum. Dit inviteres ledere fra operatører som i dag har kontrakt med oss og operatører som kan tenkes å få kontrakt med oss i fremtiden. Dette er møter for mer overordnede og strategiske diskusjoner om utviklingen av tilbudet.

Under forberedelsene til anbudskonkurranser arrangerer vi dialogkonferanser for aktuelle operatører og større underleverandører. Der går vi blant annet gjennom utkast til konkurransegrunnlag for å få faglige innspill og tilbakemeldinger fra transportselskapene. Vi kan også legge opp til felles befaringer med selskapene.

For å styrke kollektivtransportens kvalitet og oppslutning er det helt avgjørende med et tett samarbeid mellom aktørene i bransjen. Ruter har løpende kontakt med andre norske kollektivtransportselskaper for blant annet erfaringsutveksling og gjennomføring av felles pilotprosjekter. Mye av Ruters kontakt med andre kollektivselskaper foregår via Kollektivtrafikkforeningen, en nasjonal bransjeorganisasjon for offentlig transport.

Internasjonalt er Ruter medlem av den europeiske sammenslutningen for kollektivselskaper (EMTA), en organisasjon for offentlige transportmyndigheter i store europeiske byer. Med to samlinger i året fungerer EMTA som et internasjonalt forum hvor kollektivselskaper kan dele kunnskap og erfaringer og drøfte felles problemstillinger. EMTA gir Ruter og andre kollektivselskaper en felles stemme overfor EU.

Vi har også tett kontakt med UITP, som forener offentlige transportmyndigheter, operatører, politikere, forskningsorganisasjoner og leverandører innen bransjen over hele verden. Hovedmålet til UITP er å fronte løsninger for bærekraftig mobilitet i byer på internasjonalt nivå. For å oppnå dette arrangerer UITP konferanser, arbeidsmøter og publiserer forskning for å fremme kunnskapsdeling. De lobbyerer også aktivt overfor myndigheter og internasjonale organisasjoner for å fremme politikk som støtter kollektivtransport. Videre jobber UITP for å etablere tekniske standarder for å effektivisere kollektivtransportdriften i forskjellige regioner, og tilbyr opplæringsmuligheter for å utvikle en dyktig global arbeidsstyrke innen kollektivtransport.

Foreninger og interesseorganisasjoner representerer ulike brukergrupper i samfunnet og kan gi oss verdifull innsikt i deres behov og ønsker for kollektivtilbudet. For eksempel kan de fange opp og varsle oss om potensielle problemstillinger eller konflikter og gi oss råd. De kan også bidra til å spre informasjon fra Ruter til viktige målgrupper, og hjelpe oss med å involvere representative brukerne i medvirknings- og beslutningsprosesser.

Ruter har god dialog med interesseorganisasjoner i flere kategorier. For eksempel arrangerer vi annenhver måned Samarbeidsmøtet Mindre Ulikhet, som er et fast møte mellom Ruter og representanter for eldreråd og funksjonshemmedes interesserorganisasjoner i Oslo og Akershus.

Forsknings- og utviklingsprosjekter gir Ruter muligheten til å prøve ut nye teknologier og løsninger i reelle miljø og forhold. Dette kan være nyttig for å vurdere om en type teknologi eller brukerløsning er effektiv og praktisk, og om den kan tilpasses til kollektivtransportsystemets og kundenes behov.

Vi involverer forskningsmiljøer og akademiske institusjoner i mange av våre utviklingsprosjekter for å få tilgang til ekspertise og kunnskap vi ikke besitter selv, og for å sikre objektive vurderinger og pålitelige forskningsresultater.
Noen av institusjonene vi har samarbeidet med er TØI, som deltar i vår utprøvning av selvkjørende kjøretøy, og Oslo Met, som vi har et samarbeid med innen data/KI.

For å kunne levere et attraktivt og relevant kollektivtilbud til befolkningen, må vi kjenne kundene og deres reisebehov godt. Derfor gjennomfører vi regelmessige kundeundersøkelser via vårt markeds- og informasjonssystem (MIS). Tradisjonelle markedsundersøkelser blir i økende grad supplert med kundedata fra Ruter-appen.

Når det gjelder daglig kontakt med kundene, hjelper Ruters digitale og fysiske kundesenter de reisende med alt fra spørsmål om billetter og linjer til klager, refusjon og teknisk støtte. Kundesenteret er åpent hver dag, og kundebehandlernes kunnskap og pålitelighet spiller en viktig rolle i å sikre regionens innbyggere en god opplevelse av kollektivtilbudet.

I forbindelse med for eksempel infrastrukturprosjekter og utvikling av nye tjenester gir vi befolkningen muligheten til medvirkning. Medvirkning kan ta mange former, for eksempel åpne innspillsmuligheter, informasjonsmøter, befaringer, spørsmål og svar i sosiale medier og midlertidige ansettelser.

God dialog og åpenhet overfor media er viktig for å bygge tillit til Ruter. Vi skal alltid stille oss til disposisjon for media og ta oss tid til å forklare våre beslutninger og svare på spørsmål fra journalistene når dette kreves av oss. Dette er det viktig at vi gjør, både for å styrke befolkningens tiltro til Ruter og for å bidra til et opplyst offentlig ordskifte. Vår døgnåpne pressevakt sikrer at media og publikum raskt får tilgang til korrekt og oppdatert informasjon om Ruters virksomhet og hendelser i kollektivtransporten.

Proaktiv kontakt med media kan også være en god måte for oss å nå fram med viktig informasjon til innbyggerne, enten det dreier seg om kommende planer og prosjekter eller akutte avvikssituasjoner som berører kundene her og nå.

Statligesamferdsels-aktører Bruker-organisasjoner Næringsliv Media Europeiskekollektiv-selskap Konferanserog møteplasser Teknologi-aktører Miljø-organisasjoner Forskning/akademia Kommuner i Akershus AkershusfylkeskommuneFylkestingFylkesrådAdministrasjonosv. MyndigheterDepartementerStatens vegvesenVegtilsynetosv. Oslo kommuneBystyretByrådetByrådsavdelingerEtater og foretakosv. KunderFasteTidviseSjeldneMotvilligePotensielleosv. Prosjekter og samarbeidEU-prosjekterForskningsprosjekterosv. OperatørerBussSkinnegåendeFergetrafikkMinibuss/taxiMikromobilitetosv.