Ruter administrerer et omfattende reisetilbud i Osloregionen, og er ansvarlig for å redusere klimapåvirkningen til et minimum.
Påvirkning, risiko og muligheter
I 2024 gjennomførte Ruter en dobbel vesentlighetsanalyse, og definerte ni vesentlige temaer som utgangspunkt for selskapets bærekraftrapportering. For hvert tema identifiserte vi videre påvirkning, risiko og muligheter.
Dette er påvirkning, risiko og muligheter identifisert for tema ESRS E1 – Klimaendringer
Ruters policy Konkretisering av målbildet beskriver hvordan Ruter skal bidra til å redusere klimagassutslipp fra veitrafikk ved å flytte persontransport fra privatbil til kollektive løsninger. Vi måler imidlertid ikke hvilken effekt Konkretisering av målbildet har på reduksjon av energiforbruk og klimagassutslipp.
Ruter arbeider også for å redusere egne utslipp, og vedtok i 2018 strategien Utslippsfri 2028, som satte som mål at hele Ruters tilbud skal være utslippsfritt i løpet av 2028.
Ruter jobber nå med å revidere Utslippsfri 2028-strategien, basert på oppdaterte forutsetninger. I april 2024 åpnet Akershus fylkeskommune gjennom vedtak i fylkesrådet for at driften av dagens dieselbusser i Akershus kan forlenges fra 2028 til 2030 av hensyn til et mer kostnadseffektivt kollektivtilbud og beredskap. Oslos kollektivtrafikk vil være nær utslippsfri i løpet av 2025, og Ruter jobber med mål om å oppnå utslippsfri drift av kollektivtrafikken innen 2030.
Status
- 56% av Ruters transport var utslippsfri, det tilsvarer over 92 millioner kjørte utslippsfrie kilometer
- Med små unntak er alle busslinjene i Oslo elektriske
- Trikk og T-bane drives med elektrisitet
- Det samme gjelder øybåtene og Nesoddenbåtene
- I 2025 vil også hurtigbåtene være elektriske
Ruter har forpliktet seg til å sette vitenskapsbaserte klimamål. Det betyr at Ruter har mål om at Ruters samlede direkte og indirekte utslipp skal være null, senest i 2050. Ruter har ikke utarbeidet en overgangssplan for hvordan utslippsreduksjonene skal skje, men vil ha dette på plass i løpet av 2025.
Ruter vil definere basisår når vi setter vitenskapsbaserte mål. Basisår er året som vi sammenligner utviklingen i klimagassutslipp mot.
Metode: Bruker kontraktene
Overgangen til utslippsfri drift skjer i takt med at gamle transportkontrakter løper ut og erstattes med nye, i konkurranser hvor utslippsfri eller fossilfri drift er et minimumskrav.
I konkurransene belønner vi også tiltak som gir reduserte klimagassutslipp fra etablering av bussanlegg. For å kartlegge klima- og miljøfotavtrykket til produksjonen av buss, batteri og ladeinfrastruktur, etterspør vi livssyklusanalyser.
I elektrifiseringen av Nesodden-sambandet og hurtigbåtene, har Ruter benyttet muligheten til å få til endringer innenfor en eksisterende kontrakt (endringsordre). Høsten 2018 ble det besluttet at Nesodden-sambandet skulle bli batterielektrisk, og i 2019 og 2020 ble de tre Nesoddbåtene bygget om fra flytende naturgass til elektrisk drift.
Elektrifiseringen av hurtigbåtene baserer seg også på en endring av eksisterende kontrakt. En av de to båtene ble levert i 2024, mens den andre kommer i 2025. Å bygge om båtene er en raskere, rimeligere og mer miljøvennlig løsning enn å anskaffe nye båter.
Bygger kunnskap
I 2024 har Ruter opparbeidet kunnskap om utslipp forbundet med etablering av bussanlegg. Kunnskapen skal legge grunnlaget for målrettede tiltak for å redusere utslipp i fremtiden. I 2025 tester Ruter ut en løsning for rapportering om drift av bussanleggene, som blant annet inkluderer energiforbruk.
Ved å etterspørre livssyklusanalyser, kartlegger Ruter utslipp fra produksjon av nye busser, båter og ny ladeinfrastruktur.
Nye kontrakter
I 2024 ble det gjennomført hurtiganskaffelser etter at Unibuss sa opp busskontraktene sine i Vestre Aker, Bærum øst, Lommedalen og Vestre Bærum i Ruters vestregion, som ledd i Unibuss’ rekonstruksjonsprosess. Vy Buss overtok driften på de to busskontraktene 6. oktober 2024 og bruker de samme bussene som Unibuss tidligere brukte.
Siden dette er en hurtiganskaffelse har kontrakten en kort varighet på to år, med inntil to års opsjoner. En konsekvens av at Unibuss sa opp busskontraktene er at det ikke vil bli levert nye elbusser til vestregionen i 2025, slik som det var planlagt i Unibuss’ kontrakt.
Resultat
Ruters klimagassregnskap følger GHG-protokollen, den internasjonale standarden for måling og rapportering av klimagassutslipp.
Ruters klimagassregnskap
Overordnet fornote;
Metodiske endringer fra tidligere år (samtlige har hatt tilbakevirkende kraft): (1) For fossile drivstoff med innblanding av biodrivstoff er utslipp fra sistnevnte skilt ut som biogene utslipp. (2) Inkludert flere av våre indirekte utslipp, herunder produksjon av drivstoff, nytt materiell (kjøre- og fartøy) og kjørestrøm.
DEFRAs utslippsfaktorer er benyttet hvor ikke annet er spesifisert.
For celler som er tomme mangler vi data.
Spesifikke fotnoter;
Scopeinndeling: Etter en gjennomgang høsten 2024 er scopeinndelingen blitt endret fra tidligere. Ny inndeling gjør at direkte utslipp fra rutesatt transport + oppdragskjøring (skoleskyss) i Akershus, som Ruter har operasjonell kontroll over, går inn i scope 1. Utslipp fra kjørestrøm for de samme kategoriene går i scope 2. For spesialskyss i Oslo (TT, aldersvennlig og taxi) og pilotene for HENT og selvkjørende, går utslippene under scope 3. Dette grunnet at store deler av kjøringen er initiert og bestilt av kunden selv.
Scope 2 – marked: Ruter kjøper ikke opprinnelsesgaranti for strøm til kontordriften. NVEs utslippsfaktor for rest-miks benyttet. 2024-tall blir publisert senere i år, derfor blir snitt for 2021 – 2023 benyttet for 2023.
Kjørestrøm (buss, båt, trikk og t-bane); Norsk strømmiks (lokasjonsbasert). NVE har ikke utslippsfaktorer for 2017, 2018 og 2024. Brukt snitt av 2019-2021 og 2021-2023 for disse årene. Denne strømmen har opprinnelsesgaranti og er utslippsfri i henhold til markedsbasert metode.
Kjørestrøm – trikk og t-bane: Ny metode for fordeling av strømforbruk mellom trikk og t-bane medfører økt forbruk for trikk og redusert forbruk for t-bane i 2022 sammenlignet med tidligere år.
Spesialskyss – kjøring; 2022: Beregnet basert på planlagt kjøring. Fra 2023 er tallet basert på rapportering fra operatør.
Spesialskyss – energiforbruk; 2022: Beregnet basert på oppgitt energiforbruk for kjøretøyene. Fra 2023 er tallet basert på rapportering fra operatør.
Spesialskyss – materiell; Omfatter kun nye kjøretøy som kjører dedikert for Ruter. Kjøretøy fra oppdragskjøring er i bruk for aldersvennlig transport.
Flyreiser: Basert på reiser bestilt gjennom Ruters reisebyrå. Data for 2019 og 2020 mangler.
Reiser med bil: Basert på utbetalt kjøregodtgjørelse. DEFRA-faktorer per km (dette er dog trolig for høyt gitt norsk elbilandel).
Avvikskjøring: Beregnet basert på planlagt kjøring.
Produksjon av dekk: Bussene bytter sine dekk én gang i året. Estimert utslipp knyttet til dette er basert på EDP for Continental lastebildekk, samt antall hjul i bussparken.
Etablering av ladeinfrastruktur på bussanlegg:
Lindøya base: Basert på materialbruk og mengde, samt utslippsverdier fra EDPer. Kun vesentlig materialer er med i regnestykket. Metode for beregningene er basert på standarden som også ligger til grunn for kravene i teknisk forskrift (TEK17) om klimagassberegninger (NS3720:2018)
Holdeplassmøblering: Utslippene er estimert som et snitt av avtrykket til tilsvarende produkter med EPDer («industry average emission factors»).
Direkte klimagassutslipp
Scope 1-utslipp er direkte utslipp fra kilder som eies eller kontrolleres direkte av organisasjonen.
For Ruter er dette eksosutslipp fra busser og båter, hvor kontrakten bestemmer både hvor det skal kjøres, når det skal kjøres og hva det skal kjøres med.
Ruters mål er å redusere de direkte klimagassutslippene til null i løpet av 2030. I 2024 gikk Ruters totale scope 1-utslipp ned med i underkant av 4% sammenlignet med 2023, fra 49.398 tonn CO₂e til 47.558 tonn CO2e. I Oslo var reduksjonen 90%, da stort sett alle kjøretøy i Oslo nå drives batterielektrisk, fra 4432 tonn CO₂e til 429 tonn CO₂e.
Scope 2-utslipp er utslipp knyttet til å produsere strøm og fjernvarme.
For Ruter er dette først og fremst elektrisitet som brukes til å lade elektriske kjøretøy og båter. Strømforbruk til Ruters kontorvirksomhet hører også hjemme her. Dette gjelder også strømforbruket knyttet til serverparker som benyttes av Ruter og TET Digital, men det er ennå ikke tallfestet.
Scope 2-utslipp beregnes på to måter:
Lokasjonsbasert metode beregner klimagassutslipp fra strømforbruket basert på gjennomsnittlige utslippsfaktorer for elektrisitetsproduksjon i det geografiske området hvor forbruket skjer.
Markedsbasert metode tar hensyn til avtaler om kjøp av fornybar energi eller opprinnelsesgarantier. Ruter krever at operatør kjøper opprinnelsesgarantier for strømmen de bruker til å drifte tilbudet. Det betyr at utslipp fra produksjon av strømforbruket til transporttilbudet føres som uten klimagassutslipp.
For strøm det ikke kjøpes opprinnelsesgarantier for skal utslippsfaktoren for europeisk restmiks benyttes. Dette er et estimat for utslipp fra kraftproduksjon i Europa etter at strøm som er omfattet av opprinnelsesgarantier er trukket fra. Faktoren for den europeiske restmiksen beregnes årlig av Association of Issuing Bodies (AIB), som administrerer ordningen med opprinnelsesgarantier.
Utslippsfaktoren for markedsmiksen varierer fra år til år, avhengig av produksjonen av energi i Europa og hvor mye av den produserte strømmen som er omfattet av opprinnelsesgarantier.
Fordi Ruter krever at strøm som driver transporttilbudet skal være omfattet av opprinnelsesgarantier, regner vi at utslipp fra elektriske kjøretøy og båter, samt trikk og T-bane er null for markedsbasert metode.
Ruter kjøper ikke opprinnelsesgarantier for strøm til kontordrift.
Scope 3-utslipp er indirekte utslipp, det vil si utslipp som skjer i en bedrifts verdikjede, i aktiviteter som bedriften ikke kontrollerer.
I 2024 utvidet Ruter sitt klimagassregnskap for indirekte utslipp ytterligere. Vi kartla Ruters verdikjede og definerte avgrensninger for hvilke utslipp som skal inkluderes, basert på både påvirkningsmulighet og utslippenes størrelse.
Ruters indirekte utslipp deles i fem kategorier:
- Produksjon og vedlikehold av materiell – utslipp knyttet til produksjon og vedlikehold av kjøretøyflåten
- Kjøring og seiling – utslipp fra kjøring og seiling som Ruter ikke har operasjonell kontroll over
- Etablering og drift av anlegg og ladeinfrastruktur – inkludert bussanlegg, sjåførfasiliteter og kaianlegg
- Etablering og vedlikehold av dedikert infrastruktur – som trikkeskinner, holdeplasser og annen transportinfrastruktur
- Administrative utslipp – møbler og byggeprosjekter, forretningsreiser og innkjøp av IT-utstyr og kontormateriell
I 2024 gikk Ruters indirekte utslipp ned 58% i forhold til 2023. Dette henger imidlertid ikke sammen med tiltak for å redusere scope 3-utslipp, men at det ble faset inn 258 nye elektriske busser i 2023, mot ingen i 2024. Scope 3-utslippene vil i årene fremover gjøre hopp idet gamle transportkontrakter løper ut og erstattes med nye.
Ruters totale utslipp var i 2024 på 86.414 tonn CO₂e etter lokasjonsbasert metode, og 83.938 tonn CO₂e etter markedsbasert metode.
Overordnet fotnote;
Beregningene av utslippsintensitet inneholder kun direkte utslipp fra fossilt drivstoff for buss og båt, og utslipp fra kjørestrøm iht lokasjonsbasert metode for trikk og t-bane.
Spesifikke fotnoter (utslippsintensitet per pkm);
Total + total-Viken + buss-Viken (altså tre steder): Endret metode for beregning av passasjerkilometer for regionbusser fra 2022. Tallene er derfor ikke sammenlignbare med tidligere år.
Dilemma
Elektrifiseringen av Ruters transporttilbud reduserer de direkte utslippene av klimagasser til null. Samtidig er batterienes leverandørkjede knyttet til høy risiko for både uanstendige arbeidsforhold, menneskerettighetsbrudd, miljøødeleggelser og store klimagassutslipp.
Å skaffe tilveie troverdig informasjon om batterienes leverandørkjede har hittil vært så å si umulig. Batteriforordningen vil forhåpentlig legge til rette for bedre informasjon om batterienes leverandørkjede, både når det gjelder klimagassutslipp, miljøpåvirkning, arbeidsforhold og menneskerettigheter.
Klimarisiko
Gjennom den doble vesentlighetsanalysen har Ruter identifisert fire klimarelaterte risikoer, hvorav tre kategoriseres som overgangsrisikoer, og én som fysisk risiko:
- Overgangsrisikoer: Økte CO₂-avgifter, høyere ladekostnader og omdømmerisiko knyttet til negativ klimapåvirkning i verdikjeden.
- Fysisk risiko: Finansiell risiko for driftsstans i kollektivtilbudet som følge av ekstremvær.
Ruter er sårbar for endringer i vær og klima. Det erfarte Ruter vinteren 2023/2024. En av konklusjonene i Norconsults evaluering av hvorfor vinteren gikk så hardt utover busstilbudet vårt, er at klimaendringer gjør ekstremt vær mer sannsynlig.
Klimarisiko vil fremover være et viktig tema for Ruter, og vi vil intensivere arbeidet med å håndtere klimaendringene. Blant annet vil Ruter gjennomføre en helhetlig klimarisikoanalyse i tråd med anbefalingene fra Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Denne analysen vil omfatte både fysisk klimarisiko og risikoer og muligheter forbundet med overgangen til et lavutslippssamfunn.
I 2023 publiserte Ruter en analyse av hvilke risikoer selskapet står overfor som følge av endringer i vær og omgivelser. Disse er oppsummert i tabellen:
Analysen berørte også kort overgangsrisiko og tilhørende muligheter – og identifiserte både muligheter og risikoer forbundet med overgangen til et lavutslippssamfunn:
- Muligheter: Ruter spiller en sentral rolle i overgangen til et lavutslippssamfunn. Kollektivtrafikken bidrar til å dekke reisebehovet med lavere klima- og miljøavtrykk enn personbilen, noe som gir en fordel for Ruter.
- Driftsrisiko: En helelektrisk flåte innebærer sårbarhet i et ustabilt energimarked med varierende strømpriser.
- Regulatorisk risiko: Strengere klimapolitikk og nye reguleringer, som økte CO₂-avgifter, kan påvirke kostnadsbildet.
- Forsyningsrisiko: Tilgang til kritiske materialer og komponenter for elektrifisering av kjøretøyflåten kan bli en utfordring.
I Ruters klimarisikoanalyse fra 2023 ble det også vurdert hvordan ekstremvær og klimaendringer kan true infrastrukturen i mobilitetssektoren.
Det er ikke blitt gjort en analyse av den klimarelaterte robustheten til Ruters strategi og forretningsmodell. Ruters strategi og forretningsmodell må likevel kunne sies å i stor grad være kompatibel med overgangen til et nullutslippssamfunn, ved å flytte persontransport fra privatbil til kollektive løsninger.
Tiltak for klimatilpasning
Vinteren 2023/24 viste for alvor at økt nedbør fra klimaendringene ikke bare kommer som regn, men også som snø. Enkelte dager var preget av svært vanskelige kjøreforhold, med mange kansellerte avganger og negative konsekvenser for våre kunder.
Det har derfor gjennom 2024 blitt jobbet systematisk med å sikre et kollektivsystem som er bedre rustet for dager med utfordrende værforhold, særskilt på vinteren hvor konsekvensene er størst.
Dette inkluderer bruk av piggdekk eller grovere dekk på drivakslingen på en rekke busser for å sikre god fremkommelighet. Piggdekk er et omdiskutert tiltak som medfører økt veislitasje og økt luftforurensing, og vil bli grundig evaluert etter vinteren 2024/25.
For T-banen er det gjort grep for å redusere konsekvensene av store snømengder på kort tid, bl.a. børster på sporveksler utenfor tunneler og oppgradert styreanlegg for oppvarming av sporveksler.
Det er også etablert bedre rutiner for beredskap både hos Ruter, operatører og andre aktører, bl.a. tettere dialog med Bymiljøetaten om prioritering av brøyting. Det er også utarbeidet en prediksjonsmodell som kombinerer en rekke datakilder til å varsle om særskilt utfordrende dager i forkant. Enkelte operative oppgaver, bl.a. på kundeservice, er i løpet av 2024 automatisert for å sikre bedre kapasitet til å svare ut kundehenvendelser. Det er også gjort en rekke grep for å bedre kundeinformasjonen når det oppstår mange avvik.
Øvrig
Ruter har ikke beregnet forventede finansielle konsekvenser av risiko og muligheter.
Klimahensyn tas ikke med i beregningen av godtgjørelsen til Ruters styre, ledelse og tilsynsorganer.