Hopp til innhold
ESRS E2: Forurensning

Lokale utslipp på vei ned

Siden 2017 har Ruters busser og båter gradvis blitt elektriske. Det har dramatisk redusert lokale utslipp og støy fra driften av kollektivtransporten.

En ferge seiler på en rolig vannmasse, med to ender svømmende i forgrunnen og en skogkledd strandlinje i bakgrunnen under en overskyet himmel.

Foto: Ruter As / Redink, Fartein Rudjord

Hvorfor er temaet vesentlig?

Transport bidrar ikke bare til globale klimagassutslipp, det påvirker også nærmiljøet. For å bedre lokal luftkvalitet og folkehelse, jobber Ruter for å minimere utslipp av NOx, hydrokarboner, partikler og mikroplast fra kjøretøy og fartøy. Vi jobber også for å begrense støy.

Påvirkning, risiko og muligheter

I 2024 gjennomførte Ruter en dobbel vesentlighetsanalyse, og definerte ni vesentlige temaer som utgangspunkt for selskapets bærekraftrapportering. For hvert tema identifiserte vi videre påvirkning, risiko og muligheter.

Dette er påvirkning og risiko identifisert for tema ESRS E2 – Forurensning:

TEMABESKRIVELSE
Forurensing av luftPositiv påvirkning på svevestøv gjennom unngått privatbilisme.
MikroplastPositiv påvirkning på utbredelsen av mikroplast gjennom unngått privatbilisme.
TEMABESKRIVELSE
Forurensing av luft Negativ påvirkning gjennom utslipp av svevestøv.
Mikroplast Negativ påvirkning gjennom mikroplast fra dekkslitasje.
Støyforurensing Risiko negativt omdømme fra lokalsamfunn på grunn av støy.

Den beste måten å redusere forurensning fra veitrafikk, er trafikkreduserende tiltak – som å bygge ut kollektivtransporttilbudet og legge til rette for syklister og gående.

Ruters policy Konkretisering av målbildet beskriver hvordan Ruter skal bidra til å redusere forurensning fra veitrafikk ved å flytte persontransport fra privatbil til kollektive løsninger. Vi måler imidlertid ikke hvilken effekt Konkretisering av målbildet har på reduksjon av forurensning.

Det et mål for Ruter å redusere utslipp fra egen drift. Utslippsfri 2028 er Ruters strategi for elektrifisering av all transport i Ruters regi.

Elektriske busser og båter har ikke direkte utslipp av klimagasser fra driften, og elektrisk drift reduserer lokal forurensning – fordi NOx-utslippene fjernes helt og partikkelutslipp reduseres vesentlig. Elektriske busser støyer også mindre.

Når det gjelder veistøv og mikroplast, representerer elbussen ingen forbedring sammenlignet med dieselbussen.

NOx

NOx oppstår ved forbrenning ved høye temperaturer, for eksempel i en forbrenningsmotor. NOx dannes derfor av både fossile og fornybare drivstofftyper. NOx er en kjemisk forbindelse av oksygen og nitrogen som er giftig for mennesker, selv ved lave konsentrasjoner.

Hvor mye NOx som slippes ut ved kjøring, avgjøres av hvilken renseteknologi som er installert. Renseteknologiene for busser og biler betegnes som euroklasse, hvor Euro VI er den beste. Den har om lag 30 ganger lavere utslipp av NOx enn forrige generasjon busser.

Som følge av både elektrifisering av bussparken i Oslo, Nesoddsambandet og øybåtene, og fordi så å si alle dieselbussene er Euroklasse VI, har NOx utslippet fra driften av Ruters tilbud blitt vesentlig redusert.

NOx - hele Ruters område

For celler som er tomme mangler vi data.

NOx - Oslo

For celler som er tomme mangler vi data.

NOx - Akershus

For celler som er tomme mangler vi data.

Hydrokarboner

Hydrokarboner (HC) finnes i mange varianter i eksosgassen. I nærvær av nitrogenoksid (NO) og sollys kan de danne giftige oksidanter (fotokjemisk smog), som angriper slimhinnene i luftveiene. Noen av hydrokarbonene er fastslått å være kreftfremkallende. De dannes som en følge av ukomplett forbrenning.

Hydrokarboner er utslipp fra forbrenningsmotorer. Derfor gir elektrifisering av Ruters tilbud et vesentlig redusert utslipp av hydrokarboner.

Partikler

Svevestøv (eller partikler) omtales gjerne som PM (particulate matter), etterfulgt av et tall som indikerer størrelse på partiklene i mikrometer. Uansett størrelse, innebærer svevestøv en helserisiko.

Ruters utslipp av partikler fra eksos fjernes helt når driften blir elektrisk. Den nye renseteknologien som er innført i nye busser med Euroklasse VI reduserer utslipp av partikler vesentlig.

Utslipp PM - hele Ruters område

For celler som er tomme mangler vi data.
For utslipp av PM for båt mangler vi historiske data.

Utslipp PM - Oslo

For celler som er tomme mangler vi data.
For utslipp av PM for båt mangler vi historiske data.

Utslipp PM - Akershus

For celler som er tomme mangler vi data.
For utslipp av PM for båt mangler vi historiske data.

Ruters busser kjører årlig over 90 millioner kilometer, og både produserer og virvler opp veistøv. Hvor mye avhenger av om veibanen er tørr eller våt, hvilket dekke den har og når den sist ble rengjort. Vi har hittil ikke funnet en pålitelig måte å beregne hvor mye av veistøvet som oppstår i trafikken som kan tilskrives Ruters tilbud.

Ruter har normalt en restriktiv holdning til bruk av piggdekk, fordi det er en kilde til veistøv. Vinteren 2023–2024 var preget av vanskelige kjøreforhold for bussene, noe som resulterte i mange innstilte avganger og mange forsinkelser. Vinteren 2024–2025 testet Ruter derfor piggdekk i utvalgte områder sammen med operatørene.

Mikroplast

Dekkslitasje er en kilde til mikroplast. Ruter har ikke utviklet en nøyaktig måte å fastslå hvor mye mikroplast Ruters tilbud er kilde til. Vi vet heller ikke hvor mye mikroplast personbiltrafikken i vårt område er kilde til.

Grovt regnet ser det slik ut for Ruter: Gjennomsnittlig byttes om lag 7200 dekk hvert år. Ifølge dekkleverandører er et slitt dekk cirka mellom 15 – 20 kilo lettere enn et nytt dekk. Slik regnet danner Ruters busstransport mellom 108 og 144 tonn mikroplast hvert år.

Ruters tiltak for å redusere mikroplast er de samme som tiltak som har økt levetid for dekkene som mål – som dekktrykkovervåking og myk kjørestil. Dette er krav Ruter stiller i transporttjenestekontrakter. Et dilemma er at godt veigrep om vinteren krever dekk med myk gummikvalitet, og at myk gummi slites raskere enn dekk med hardere gummi.

Støy

Elektriske busser støyer mindre enn busser med forbrenningsmotor, men dekkstøyen er den samme som for dieselbusser.

Sporveien, som drifter trikk og T-bane, jobber med flere tiltak som skal redusere støy fra kjøring, som for eksempel sliping av skinner.

For å sikre at Ruters tilbud er tilgjengelig for svaksynte, har bussene både innvendig og utvendig holdeplassopprop. Utvendig holdeplassopprop kan oppleves som støy av naboer. Også bussanleggene kan være kilde til støy, både fra ladeanleggene og fra den daglige driften.

Ruters kundesenter håndterer daglig spørsmål, klager og tilbakemeldinger fra reisende og naboer. Ruter anonymiserer innspillene og gjør dem tilgjengelig for hele organisasjonen. Henvendelsene gir verdifull innsikt når Ruter skal identifisere forbedringsbehov.