Kartlegging av risikoer
Vi gjennomfører risikokartlegginger på brudd på menneskerettigheter og arbeidsforhold på nye store anskaffelser og for å sikre oppfølging av eksisterende kontrakter. For å prioritere og vurdere risiko for brudd på krav relatert til arbeidere i verdikjeden, benytter Ruter kilder som Direktoratet for forvaltning og økonomistyrings høyrisikoliste. Vi henter for øvrig informasjon fra et bredt spekter kilder, som for eksempel Ruters egne ansattes erfaring og kjennskap til produktkategorien og tilhørende risiko, markedsdialog, samt dialog og erfaringsutveksling med faginstanser som Etisk handel Norge, Kollektivtrafikkforeningen og Skift.
Dialog og samarbeid med operatører og leverandører er også en viktig kilde til informasjon. Vi har flere arenaer der vi innhenter verdifull informasjon fra sjåfører og førere, både på storbuss og på spesialskyss. Ruter har ikke selv direkte kontakt med arbeidere lengre ned i leverandørkjeden, det ivaretas av operatørene.
Vi holder oss løpende oppdatert på risikobildet i verdikjeden, blant annet gjennom verdikjedeanalyser. De er basert på offentlig tilgjengelige kilder, som rapporter om produksjon, bransjer og menneskerettigheter. En annen viktig kilde er FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO).
Kina er dominerende når det gjelder buss- og batteriproduksjon. Et geografisk område der vi vet det er betydelig risiko for barnearbeid, tvangsarbeid eller annet påtvunget arbeid, som berører Ruters leverandørkjede. Dette er en kompleks problemstilling for både oss og operatørene. Det er usikkert hvilke påvirkningsmuligheter og innsynsmuligheter vi har i disse leverandørkjedene. Dette området vil derfor kreve mye oppmerksomhet og gode aktsomhetsvurderinger fremover.