Hopp til innhold
ESRS S2: Arbeidere i verdikjeden

Anstendig arbeidsliv er en forutsetning

Ruter skal bidra til et seriøst og ansvarlig arbeidsliv, gjennom å fremme respekt for menneskerettigheter og anstendig arbeid i hele leverandørkjeden. Vårt viktigste verktøy er å stille krav til alle vi samarbeider med.

To personer samarbeider ved å skrive på fargerike klistrelapper festet til en glassvegg i kontormiljø.

Foto: Ruter As/Nucleus AS, Mathilde Palmers

Hvorfor er temaet vesentlig?

Bærekraftig bevegelsesfrihet handler om å tilrettelegge for et godt liv, sosial rettferdighet og en god by- og regionsutvikling innenfor jordens tålegrenser. Vilkårene arbeidere i verdikjeden møter er derfor et viktig tema for Ruter.

Ruter har en betydelig leverandørkjede, som blant annet omfatter drift av mobilitetstilbudet og produksjon av driftsmateriell. Ruter har ansvar for å fremme respekt for menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold både for egne ansatte, ansatte hos operatør og hos andre underleverandører.

Som en stor innkjøper har Ruter mulighet til å påvirke leverandørkjeden i positiv retning gjennom å stille krav.

Påvirkning, risiko og muligheter

I 2024 gjennomførte Ruter en dobbel vesentlighetsanalyse, og definerte ni vesentlige temaer som utgangspunkt for selskapets bærekraftrapportering. For hvert tema identifiserte vi videre påvirkning, risiko og muligheter.

Dette er påvirkning, risiko og muligheter for tema ESRS S2 Arbeidere i verdikjeden:

TEMABESKRIVELSE
Arbeidsforhold Potensiell negativ påvirkning på arbeidere i verdikjeden som følge av dårlige arbeidsforhold.
ArbeidsforholdNegativ påvirkning gjennom risiko for vold og trakassering på arbeidsplassen.
ArbeidsforholdNegativ påvirkning gjennom manglende sjåførfasiliteter.
Likebehandling og like muligheter for allePotensiell negativ påvirkning på arbeidere i verdikjeden som følge av risiko for vold og trakassering på arbeidsplassen.
Likebehandling og like muligheter for allePotensiell negativ påvirkning på arbeidere i verdikjeden som følge av iboende risiko for diskriminering.
Andre arbeidsrelaterte rettigheterPotensiell negativ påvirkning på menneskerettigheter i leverandørkjeden.
TEMABESKRIVELSE
ArbeidsforholdRisiko for at Ruters leverandører ikke tiltrekker seg nødvendig arbeidskraft dersom de ansatte i leverandørkjeden ikke opplever gode arbeidsforhold.
Andre arbeidsrelaterte rettigheterOmdømmerisiko dersom arbeidere i verdikjeden har dårlige arbeidsforhold eller er utsatt for menneskerettighetsbrudd.

Håndtering av påvirkninger, risikoer og muligheter

Styrende dokumenter

Ruter har følgende styrende dokumenter som er relevant for arbeidere i verdikjeden:

  • Policy for anskaffelser
  • Prosedyrer for anskaffelse av transportkontrakter
  • Prosedyrer for innkjøp av varer og tjenester
  • Rutiner og retningslinjer for anskaffelser
  • Handlingsregler for Ruters leverandører
  • Vedlegg til handlingsregler – kontraktsvilkår menneskerettigheter og nasjonal sikkerhet

Ruters forpliktelser om å ivareta og respektere menneskerettighetene er beskrevet i policy for anskaffelser og i anskaffelsestrategien, som er styrende for alle anskaffelser i Ruter. Anskaffelsesstrategien beskriver vår forpliktelse til å utføre aktsomhetsvurderinger, herunder stille krav og følge opp arbeid med etterlevelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.

Ruter er eid av Oslo kommune og Akershus fylkeskommune. Som offentlig eid selskap er Ruter pålagt å følge lov om offentlige anskaffelser, anskaffelsesforskriften/forsyningsforskriften og åpenhetsloven.

I tillegg stiller vi oss bak Oslo-modellens og Akershus fylkeskommunes krav og føringer til ansvarlig forretningspraksis, og respekt for mennesker, miljø og samfunn. Dessuten gjelder forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter og krav om minstelønn basert på allmenngjøringsforskrifter innen blant annet renhold og kantine.

Batteriforordningen, EUs taksonomi, CSRD og annet EØS-relevant regelverk inneholder også krav om å ivareta og rapportere om menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter.

Organisering av arbeidet

Det overordnede ansvaret for arbeidet med menneskerettigheter og arbeidsforhold ligger hos Ruters direktør for økonomi og styring, som igjen har delegert dette ansvaret til direktør for strategiske anskaffelser.
En spesialrådgiver har fagansvaret for arbeidet med menneskerettigheter og åpenhetsloven, og skal være en støttefunksjon for resten av organisasjonen.

Oppfølging og ansvar for arbeidet involverer flere fagavdelinger, og følger etablerte rutiner for anskaffelser – som beskriver hvem som har ansvar gjennom hele kontraktens levetid. I anskaffelsesprosess er ansvaret for aktsomhetsvurderinger et tverrfaglig samarbeid mellom flere avdelinger og roller, avhengig av fasen i anskaffelsesprosessen man befinner seg.

Kontraktsvilkår

Ruters kontraktsvilkår bygger på FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, med aktsomhetsvurderinger som metode. Kravene i våre handlingsregler og vedlegg gjelder både i leverandørens egen virksomhet og i leverandørkjeden.

Kravene omfatter:

  • ILOs kjernekonvensjoner om tvangsarbeid, barnearbeid, diskriminering, fagforeningsrettigheter og retten til kollektive forhandlinger og helse og sikkerhet: nr. 29, 87, 98, 100, 105, 111, 138, 155, 182 og 187. Der hvor konvensjon 87 og 98 er begrenset ved nasjonal lov skal arbeidsgiveren legge til rette for, og ikke hindre alternative mekanismer for fri og uavhengig organisering og forhandling.
  • FNs barnekonvensjon, artikkel 32.
  • Arbeidsmiljølovgivningen i produksjonsland. Av særlige relevante forhold fremheves:
    1. lønns- og arbeidstidsbestemmelser
    2. helse, miljø og sikkerhet
    3. regulære ansettelsesforhold, inklusive arbeidskontrakter
    4. lovfestede forsikringer og sosiale ordninger
  • Hensynet til marginaliserte folkegrupper: Produksjon og bruk av naturressurser skal ikke bidra til å ødelegge ressurs- og inntektsgrunnlaget for urfolk eller andre marginaliserte folkegrupper – for eksempel ved å beslaglegge store landarealer, uforsvarlig bruk av vann eller andre naturressurser som befolkningsgruppene er avhengig av.

Der hvor internasjonale konvensjoner og nasjonal lovgivning omhandler samme tema, skal den høyeste standarden alltid gjelde.

Krav om aktsomhetsvurdering

I vedlegg til handlingsreglene er det ytterligere krav til respekt for menneskerettigheter og aktsomhetsvurderinger. Her fremkommer det forpliktelse til å beskrive tiltak for å forebygge, stanse, og/eller redusere konsekvenser av brudd.

Alle som vil delta i en anbudskonkurranse på transporttjenester må levere en innledende aktsomhetsvurdering sammen med tilbudet. I denne vurderingen må de beskrive risikoer og håndtering av risikoer for å ivareta menneskerettigheter og anstendig arbeidsforhold. Formålet med kravet er å bidra til et ansvarlig næringsliv i hele leverandørkjeden.

Ruter følger opp at aktsomhetsvurderingene er i tråd kontraktens krav og kvalitetene operatørene har tilbudt i sine besvarelser, og arbeidet fortsetter gjennom hele kontraktfasen. Aktsomhetsvurderinger er et kontinuerlig arbeid og det må utføres regelmessig.

I tråd med anskaffelsesstrategien, evaluerer vi grundig alle anskaffelser og anskaffelsesprosesser. Det inkluderer å innhente erfaringer fra operatør etter avsluttet kontrakt. Slik kan vi bygge videre på det som er bra og endre det som har vist seg å være problematisk.

Vi stiller oss bak prinsippene som Oslo kommune og Akershus fylkeskommune har utarbeidet om seriøst og anstendig arbeidsliv som mål. Samarbeid og god dialog med operatør/leverandør om tematikken er nødvendig for å få til forbedringer i leverandørkjeden. Oppfølging av kontraktskrav og etterlevelse av handlingsreglene er viktige forebyggende tiltak, som igjen bidrar til at både vi, operatører og leverandører får mer innsikt og forståelse av risiko, og blir bedre på aktsomhetsvurderinger.

To arbeidere i synlig utstyr sprer asfalt på en vei. Den ene holder en spade, og begge er bøyd og jevner ut overflaten.

Foto: Ruter As/Nucleus Øyvind Ganesh Eknes

Samarbeid og dialog

Gode relasjoner, tillit og samarbeid med operatører og leverandører er viktig om vi skal oppnå forbedringer.

Handlingsregler og vedlegg til handlingsregler for Ruters kontrakter, krever at våre samarbeidspartnere gjør aktsomhetsvurderinger. Interessentdialog er sentralt i arbeidet med aktsomhetsvurderinger, for å avdekke hvor det er forbedringspotensialer. Slik legger vi grunnlag for ytterligere forbedringer ved neste anskaffelse.

God dialog og kunnskapsutveksling med våre operatører, leverandører og bransjen – inkludert sjåfører og andre ansatte – er også viktig. De sitter på spisskompetanse som er viktig for oss å vurdere i anskaffelsene.
Utviklingen av opplæringsprogrammet Ruter Samspill er et godt eksempel. Dialog og innspill fra sjåførene/førere har vært viktig for å forstå hva som bør være fokus i opplæringsprogrammet.

I en anskaffelsesprosess henter vi innspill til konkurransegrunnlaget gjennom dialog med blant annet annet operatører, leverandører, underleverandører, bransjeforeninger og andre offentlige virksomheter. For eksempel gjennomfører vi dialogkonferanser og én-til-én-møter før utlysning. Informasjon herfra tas med inn i utarbeidelse av konkurransegrunnlag og utlysning av anskaffelsen. Relevante innspill tas med i konkurransegrunnlaget.

Kartlegging av risikoer

Vi gjennomfører risikokartlegginger på brudd på menneskerettigheter og arbeidsforhold på nye store anskaffelser og for å sikre oppfølging av eksisterende kontrakter. For å prioritere og vurdere risiko for brudd på krav relatert til arbeidere i verdikjeden, benytter Ruter kilder som Direktoratet for forvaltning og økonomistyrings høyrisikoliste. Vi henter for øvrig informasjon fra et bredt spekter kilder, som for eksempel Ruters egne ansattes erfaring og kjennskap til produktkategorien og tilhørende risiko, markedsdialog, samt dialog og erfaringsutveksling med faginstanser som Etisk handel Norge, Kollektivtrafikkforeningen og Skift.

Dialog og samarbeid med operatører og leverandører er også en viktig kilde til informasjon. Vi har flere arenaer der vi innhenter verdifull informasjon fra sjåfører og førere, både på storbuss og på spesialskyss. Ruter har ikke selv direkte kontakt med arbeidere lengre ned i leverandørkjeden, det ivaretas av operatørene.

Vi holder oss løpende oppdatert på risikobildet i verdikjeden, blant annet gjennom verdikjedeanalyser. De er basert på offentlig tilgjengelige kilder, som rapporter om produksjon, bransjer og menneskerettigheter. En annen viktig kilde er FNs internasjonale arbeidsorganisasjon (ILO).

Kina er dominerende når det gjelder buss- og batteriproduksjon. Et geografisk område der vi vet det er betydelig risiko for barnearbeid, tvangsarbeid eller annet påtvunget arbeid, som berører Ruters leverandørkjede. Dette er en kompleks problemstilling for både oss og operatørene. Det er usikkert hvilke påvirkningsmuligheter og innsynsmuligheter vi har i disse leverandørkjedene. Dette området vil derfor kreve mye oppmerksomhet og gode aktsomhetsvurderinger fremover.

Kontakt med arbeidere i verdikjeden

Ruter har ikke en egen rutine for kontakt med arbeidere i verdikjeden. Det ivaretas i andre eksisterende rutiner for anskaffelser.

Dialog med arbeidere i verdikjeden krever forståelse og kompetanse. Dette er et modningsarbeid, og det vil alltid være behov for faglig utvikling og kompetanseheving for ansatte som har et særskilt ansvar.

Tverrfaglig samarbeid er også svært viktig og Ruter deltar derfor i flere fora og arbeidsgrupper – som Etisk handel Norge, Kollektivtrafikkforeningen og Operatør- og partnerforum. Kollektivtrafikkforeningen har blant annet utarbeidet en egen veileder for dialog med arbeidstakere og oppdragsgivere, hvor formålet er å gi en enkel innføring i når og hvordan de ansattes representanter (for eksempel tillitsvalgte for bussjåfører) kan påvirke anbudsprosesser i kollektivtrafikken.

To menn er utendørs på et fortau, den ene i en motorisert rullestol og den andre står ved siden av ham og smiler. Et stort veggmaleri er synlig på veggen ved siden av dem.

Foto: Ruter As/Daniel Jacobsen

Tiltak og handlingsplan

Sjåføropplæringsprogrammet Ruter Samspill

For å forebygge og begrense negativ påvirkning på arbeidsforhold, har Ruter over tid hatt fokus på opplæring av sjåfører. I samarbeid med operatørene har vi videreutviklet opplæringsprogrammet Ruter Samspill.

Gjennom digital læring blir sjåførene kjent med kundene og deres behov, mens et fysisk brettspill tar for seg dilemmaer sjåførene kan møte i sitt daglige arbeid.

Opplæringsprogrammet er utviklet for å gi sjåførene trygghet og kompetanse til å levere gode kundeopplevelser til alle kunder, uavhengig av funksjonsnivå.

I 2024 ble også spesialskyss inkludert i opplæringsprogrammet. Spesialskyss omfatter Aldersvennlig transport, tilrettelagt transport, skoleskyss og Hent. Disse transporttjenestene kan betjene sårbare kundegrupper.

God dialog gjennom samhandlingsmøter med operatørene er viktig og har blitt prioritert i lang tid. Gjennom dette arbeidet har Ruter kartlagt ulike risikoer sjåførene kan bli utsatt for – som diskriminering, rasisme og sikkerhet i forhold til ulike kundegrupper. Av forbedringstiltak kan nevnes bedre rutiner både internt i Ruter og hos operatører, bedre informasjonsflyt og rutiner for håndtering av bekymringsmeldinger.

Arbeidsforhold for sjåfører

Ruter kan påvirke hvor sikker arbeidsplassen til sjåførene er gjennom krav til utforming av materiell, opplæring og utforming av infrastruktur. Ruter har indirekte påvirkning på trafikksikkerhet gjennom for eksempel kontraktenes krav til punktlighet og regularitet, som igjen påvirker sjåførenes opplevelse av tidspress og stress.

Siden 2019 har Ruter tatt aktivt ansvar for at sjåførene skal ha gode toalett- og pausefasiliteter på endeholdeplass/reguleringsplass. Dette inkluderer oppgradering av eldre anlegg og etablering av nye fasiliteter.

Arbeidsforhold på bussanlegg

Ruter fremleier bussanlegget til operatør i kontraktsperioden, og det er operatør som er ansvarlig for arbeidsforholdene på anlegget. Ruter kan påvirke dette ved å bidra til å heve standarden på eksisterende bussanlegg og stille krav til utforming av nye anlegg, og samarbeide med sentrale aktører. Forbedringsarbeidet omfatter både bygningsmessige forhold på eksisterende anlegg, etablering av nye anlegg og å heve standarden på bussanleggene.

I 2024 har vi fokusert på å oppgradere eldre vaskehaller, både med tanke på vannforbruk, kjemikaliebruk, redusert energiforbruk og arbeidsforhold for vaskeansatte. Alnabru, Enebakk og Rosenholm ble oppgradert i 2024, Skui, Vestby og Ski tas i 2025. Vi har også startet en prosess for å se potensielle trivsel- og energiøkonomiseringstiltak på bussanleggene på Romerike.

Styrket arbeidet med aktsomhetsvurderinger

I løpet av året har vi sett et behov for å styrke og videreutvikle arbeidet med aktsomhetsvurderinger. Følgende aktiviteter er satt i gang:

  • Deltagelse i relevante nettverk for å få mer innsikt og kunnskap
  • Etablering av en arbeidsgruppe for skjerpede aktsomhetsvurderinger
  • Ny rutine for gjennomføring av aktsomhetsvurderinger i anskaffelsesprosesser

I løpet av året har Ruter fulgt opp aktsomhetsvurderinger for nye, store transportanskaffelser:

  • Bussanskaffelsen i Follo
  • Bussanskaffelsen i Oslo Øst
  • Minibussanskaffelsen i Oslo, Asker og Bærum og Romerike

I tillegg har vi fulgt opp aktsomhetsvurderinger på en større anskaffelse av informasjonsskjermer og på pilotprosjektet på selvkjøring i Groruddalen.

Ruter er per i dag ikke kjent med alvorlige avvik eller brudd på menneskerettighetene i leverandørkjeden.

Ruter opererer i en bransje med komplekse leverandørkjeder, som involverer sammensatte produkter, der det kan være utfordrende å få et fullstendig risikobilde. Det er også utfordrende å fange opp avvik og brudd. Det krever at Ruter har kontinuerlig fokus på å identifisere mulige avvik som kan kreve tiltak.

Samarbeid med andre

For å forstå og lære mer om ulike risikoområder anser vi samarbeid som viktig og avgjørende for å kunne identifisere mulige forbedringstiltak.

Ruter er medlem i Etisk handel Norge og deltar vi i flere arbeidsgrupper gjennom dette medlemskapet. Vi er også medlem av Skift og deltar i deres innkjøpsnettverk. I tillegg benytter vi veiledninger og nettverk som Direktoratet for forvaltning og økonomistyring tilbyr. De har blant annet er et nettverk som skal fremme menneskerettigheter og offentlige anskaffelser.

I løpet av 2024 har ansatte i Ruter deltatt på workshop i regi av Forbrukertilsynet, Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv og Etisk handel Norge, hvor vi lærte mer om hvordan vi kan utføre meningsfylt interessentdialog, kravet til levelønn og hvordan gjenopprette brudd på menneskerettigheter eller anstendige arbeidsvilkår.

Kollektivtrafikkforeningen er også et viktig samarbeidsforum, der Ruter kan dele og lære av andre kollektivselskap i Norge.

Måleindikatorer og mål

Vi har ikke fastsatt noen målbare, resultatorienterte mål for hvordan vesentlige negative påvirkninger skal håndteres, positive påvirkninger styrkes og vesentlige risikoer og muligheter håndteres.